Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiariausi kavos paruošimo būdai biure

Su kava daugeliui prasideda diena. Kavos puodelis tampa pertraukėle darbo metu ir proga pasišnekučiuoti su kolegomis. Prie kavos puodelio yra aptariami svarbiausi verslo reikalai su partneriais, tad gerai paruošta kava svečiui prilygsta įmonės vizitinei kortelei. Šiandien kavos rūšių ir patiekimo variantų yra daugybė: itališka, arabiška, turkiška, su pieno puta, su cinamonu, su šokoladu, latte, mocha, espresso, tačiau, kaip paruošti gerą kavą biure?
Kavos virimo aparatas
Kavos virimo aparatas / Wall.hr nuotr.

„Populiariausia užplikyti maltą kavą ką tik užvirusiu vandeniu. Iš dalies, tai pats paprasčiausias būdas, nes tereikia turėti maltos kavos, kurios galima įsigyti bet kuriame prekybos centre. Vis dėlto, taip kava ruošiama tik Lietuvoje ir Lenkijoje, ir niekur kitur visame pasaulyje. Bet kuris užsienietis susirauktų gavęs tokio kavos gėrimo su plaukiojančiais kavos tirščiais, o ypač italas“, – pasakoja Arūnas Pinkevičius, „Itališkos kavos“ direktorius.

Kavos aparatai su filtrais

Pasak A. Pinkevičiaus, pasaulyje dažniausiai kava ruošiama filtriniais kavos aparatais. Jų naudojimo principas labai paprastas: į specialų rezervuarą pilame tiek vandens, kiek puodukų kavos gersime. Į tam skirtą talpą įdedame filtrą su malta kava. Įkaitęs iki 95 laipsnių vanduo bėga pro filtrą ir srovele pripildo kavinuką. Šie aparatai turi šildomą padėklą, todėl kava ilgai išlieka karšta.

Lietuvoje toks metodas paplito devintame dešimtmetyje. Šiandien tokie aparatai dar daug kur naudojami namuose, tačiau labai retai biuruose - priešingai nei Amerikoje ar Vokietijoje, kur jie labiausiai paplitę. Ten filtruota kava geriama namie, kavinėse ir biuruose, todėl toks metodas dažnai vadinamas amerikietišku ar vokišku.

Automatiniai espresso kavos aparatai

„Esspreso“ – iš italų kalbos reikškia „išgręžtas, supresuotas“. Inžinierius iš Milano Luigi Bezzera 1901 metais išrado specialų kavos presavimo būdą ir nuo tada visas pasaulis espresso supranta kaip labai stiprią kavą. Ilgą laiką espresso kava buvo daroma tik rankiniu būdu, tačiau vėliau atsirado automatizuoti ekspresso aparatai. Jų veikimo principas – labai paprastas: karštas vanduo, įkaitintas iki 90 laipsnių, esant aukštam spaudimui, bėga per supresuotą maltą kavą apie 20 – 25 sekundes. Tokie aparatai taip pat gali sumalti kavos pupeles iki reikiamos normos. Ši kavos mašina automatiškai reguliuoja pageidaujamą kavos stiprumą ir porcijos dydį.

„Su automatiniais aparatais paruošti kavą labai lengva, tačiau pagrindinis minusas tas, kad sunku išlaikyti gerą kavos kokybę ir aromatą. Atidarius naują pakelį ir supylus pupeles į aparatą, kava pradeda kvėpuoti ir kvapas gan greitai išgaruoja. Italijoje kavos pupelės iš aparato ar pradarytos pakuotės pilamos į šiukšlių dėžę, jei nesunaudojamos tą pačią dieną. Lietuvoje tokie įpročiai dar tik formuojasi“, –  teigia A. Pinkevičius, „Lavazza“ kavos biurams atstovas Lietuvoje.

Pasak A. Pinkevičiaus, svarbi ir higiena. Kava natūraliai išskiria aliejų, kuris sutepa vidines aparato sieneles. Italijoje aparatai valomi kiekvieną dieną, nes priešingu atveju kava gali įgauti nemalonų kvapą ir skonį.

Kapsuliniai kavos aparatai

Kapsuliniai kavos aparatai atsirado vėliau nei espresso aparatai, tačiau sparčiai populiarėja visame pasaulyje dėl paprastos priežiūros ir kavos kokybės. Tokiuose aparatuose kava ruošiama iš specialių kapsulių, kurios buvo sukurtos siekiant išsaugoti kavos šviežumą. Ką tik sumaltos ir paskrudintos kavos pupelės supresuojamos į kapsulę tam, kad nebūtų sąlyčio su deguonimi ir jos neprarastų aromato ir šviežumo. 

„Darant kavą kapsulės atidaryti nereikia – tai reiškia, kad kava nesiliečia su metalu ar keramika, iš kurios dažnai gaminamos talpos maltoms pupelėms automatiniuose espresso kavos aparatuose. Tokiu būdu išvengiama rizikos, kad kava įgaus nemalonų skonį ar kvapą dėl ant talpyklos sienelių nusėdusių natūraliai išskiriamų kavos riebalų. Taip pat nėra galimybės suklysti nustatant kavos stiprumą, mat vienoje kapsulėje yra supresuojamas vienam puodeliui reikalingas kavos kiekis“, – pasakoja A. Pinkevičius. 

Įdėjus nepradarytą kapsulę į aparatą iš karto spaudžiamas kavos ruošimo mygtukas. Pirmo etapo metu, kuris trunka iki 10 s. kava, esanti kapsulėje, sudrėkinama garais iki išbrinkimo. Antro etapo metu įkaitęs, maždaug 92 laipsnių vanduo 15 baro spaudimu bėga per maltas pupeles ir tai trunka dar apie 20s. Šiuo metu kapsuliniai aparatai yra labiausiai paplitę Italijoje, Šveicarijoje, Austrijoje ir Prancūzijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs