Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš skelbiamą pasaulio pabaigą – senovinis baltų ritualas Lukiškių aikštėje

Etninės kultūros puoselėtojai nuo trečiadienio vilniečius ir miesto svečius kvies pasitikti didžiąsias metų šventes dalyvaujant senajame baltų rituale – Blukvilkyje.
Pasaulio pabaiga
Pasaulio pabaiga / 123rf nuotr.

Nuo trečiadienio sostinės Lukiškių aikštėje bus pastatytas Blukas – apeiginis kelmas arba trinka, per kurį trenkus pagal senovės lietuvių papročius prieš Kūčias atsikratoma blogų emocijų, neišsipildžiusių lūkesčių, nuodėmių.

Nuo trečiadienio sostinės Lukiškių aikštėje bus pastatytas Blukas – apeiginis kelmas, per kurį trenkus atsikratoma blogų emocijų, neišsipildžiusių lūkesčių, nuodėmių

„Save apvalyti Blukui paliekant tai, kas mums trukdo gyventi, galima bus nuo 2012 metų 12 mėnesio 12 dienos 12 valandos 12 minučių iki Kūčių trinktelint per Bluką lazda ar kokiu kitu daiktu, galvojant apie tai, kas neišsipildė, kas trikdo ir pykdo mus mūsų viduje“, – rašoma akcijos organizatorių pranešime.

Viena iš akcijos organizatorių viešosios įstaigos „Ugnis ir kaukė“ vadovė Eglė Plioplienė pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad netylant kalboms apie pasaulio pabaigą buvo prisimintas lietuvių paprotys pabaigti metus.

„Jūs visi puikiai žinote, kad yra šnekama, kad bus pasaulio pabaiga, šitas faktas yra labai eskaluojamas, ir mes galvojame, kad lietuviai, kaip ir kitos aplink gyvenančios tautos, turi savus gražius papročius taip pat kažką pabaigti prieš Kūčias, prieš Naujuosius metus. Mes naudojamės mistiniu burtų skaičiumi 12 tam, kad suėję į Lukiškių aikštę ten pastatytume Bluką“, – sakė ji.

Gruodžio 21 dieną 16 valandą Blukas, kurį runomis išrašė tautodailininkas Algimantas Sakalauskas, bus sudegintas.

„Blukas – rastgalys, trinka, kelmas, kaladė, kuri įkūnija gyvatę, slibiną-drakoną, tuo pačiu velnią ir kartu jų prarytą, įkalintą Saulę. Kai Dieviškasis Kalvis, Kalėda arba Perkūnas sudaužo Saulės Kalėjimą, ir ją išleidžia, tai visas pasaulis tuomet atgauna šviesą ir atsinaujina“, – rašoma pranešime.

Akcijoje trečiadienį dalyvaus kelių sostinės gimnazijų moksleiviai.

Pasak E.Plioplienės, Blukai prieš Kalėdas taip pat stovės Panevėžyje ir Anykščiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas