Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Renkamės naują bėgimo aprangą!

Dalis moterų sportinę apranką renkasi pagal grožį ir mados tendencijas. Tuo tarpu, vyrai puikiai jaučiasi su paprastais medvilniniais marškinėliais ir patogiais šortukais, juk bėgimas yra viena iš tų sporto šakų, kuriai nereikia specialios sportinės aprangos. Visgi, norint, kad ilgų distancijų bėgimas netaptų kančia, reiktų atsižvelgti į kelis niuansus, renkantis naują sportinę aprangą. Pagal kokius kriterijus išsirinkti bėgimui skirtą sportinę aprangą, pataria didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistai.
Bėgikas
Bėgikas / „Fotolia“ nuotr.

Ar medvilnė visada geriausias pasirinkimas?

Dalis žmonių yra įsitikinę, kad medvilninė sportinė apranga yra pats protingiausias pasirinkimas, nes natūralus audinys nedirgina ir nealergizuoja odos, leidžia kūnui kvėpuoti, o ir priežiūra jo nesudėtinga. O štai sintetiniai drabužiai visada asocijuojasi su prasta kokybe ir nepatogumu, tačiau taip jau yra, kad sintetinė sportinė apranga yra geriausias draugas bėgikams.

Medvilnė bei kiti natūralūs audiniai labai gerai sugeria prakaitą, tačiau jį garina pakankamai lėtai, todėl ilgose bėgimo distancijose medvilniniai drabužiai tampa sunkūs ir nepatogūs, su jais kartais netgi sunku judėti. Sintetinė sportinė apranga turi savybę labai greitai išgarinti prakaitą, todėl drėgmė dirbtinio pluošto audiniuose kaupiausi labai sunkiai arba nesikaupia išvis, todėl viso bėgimo metu galėsite jaustis lengvai ir patogiai. Tiesa, yra sukurta net tokių sportinių drabužių, kurie sumodeliuoti taip, kad vėdintų visą kūną, maksimaliai garintų drėgmę ir neleistų bėgikui perkaisti.

Viršutinė sportinė apranga skirtingomis oro sąlygomis

Šiltuoju metų laiku reiktų rinktis lengvus marškinėlius trumpomis rankovėmis, jei bėgiojate rytais, marškinėliai ilgomis rankovėmis– geriausias pasirinkimas. Žinoma, paskutiniu metu vasara nedžiugina savo orais, todėl pravartu turėti ir lengvą, drėgmės nepraleidžiančią bėgimo striukę.

Fotolia nuotr./Bėganti moteris
Fotolia nuotr./Bėganti moteris

Sportinė striukė turi būti pritaikyta bėgimui, nes, apsirengus įprastą striukę, kūnas nekvėpuos, gana greitai pasidarys karšta, o organizmui pradės trūkti skysčių, todėl bėgti pasidarys sunku, gali pradėti svaigti galva ir pykinti. Bėgimui skirtos striukės, yra sumodeliuotos taip, kad maksimaliai garintų prakaitą į išorę ir bėgiko kūną apsaugotų nuo nepalankių oro sąlygų – lietaus, vėjo, o žiemą ir nuo sniego.

Paprastai bėgimo striukės yra sukurtos iš specialios medžiagos, kurios viena „ląstelė“ yra mažesnė už vandens molekulę, bet didesnė už organizmo išskiriamą energijos molekulę. Dėl to, bėgdami per lietų nesušlampate, o prakaitas yra garinamas per tą patį striukės paviršių į išorę. Taigi, vilkint tokią striukę, perkaitimas tikrai negresia.

Galiausiai reiktų nepamiršti apsaugoti galvos nuo kaitrių saulės spindulių, galinčių sukelti saulės smūgį. Specialistai rekomenduoja rinktis baltos spalvos kepuraitę su tinkleliu, per kurį garuoja prakaitas. Sportinę kepuraitę su snapeliu reiktų rinktis tiems bėgikams, kurių oda labai jautri saulės spinduliams ir greitai nudega. O štai, jei gausiai prakaituojate, įsigykite specialų sportinį galvos raištį, kuris sulaikys prakaitą ir neleis jam patekti į akis.

Apatinė sportinė apranga skirtingomis oro sąlygomis

Dažniausiai bėgikai renkasi tampres arba bėgimo šortus. Pastarieji gali būti laisvi arba aptempti, viskas priklauso nuo jūsų bėgimo įpročių ir individualių pomėgių. Pavyzdžiui, aptemptus šortus Pigu.lt specialistai rekomenduoja sprinteriams, kuriems būtinas maksimalus sportinės aprangos aptakumas. Bėgant ilgas distancijas, aptempti šortai irgi praverčia, svarbiausia, kad juos mūvėdami jaustumėtės patogiai, nekaistumėte ir drabužis netrintų vidinės šlaunų dalies. Laisvi bėgimo šortai paprastai būna šiek tiek aukščiau kelių ir šonuose turi skeltukus, toks šortų modelis puikiai vėdina kojas ir neleidžia kūnui perkaisti.

Kai kurie bėgikai vasarą renkasi tampres, tačiau jas derėtų palikti šaltajam metų laikui arba vėsiems vasaros rytams ir vakarams, kadangi tamprės nepasižymi tokiomis geromis vėdinimo savybėmis kaip šortai.

Bėgimo bateliai ir kojinės

Dalis sporto avalynės gamintojų vasarai siūlo lengvus sportinius batelius, kurie turi vėdinimo angas ne tik batelių viršuje, bet ir pačiame batų pade. Tokio tipo bateliai labai minkšti ir lengvi, tačiau, jei bėgate kietu pagrindu, pavyzdžiui, miesto gatve ar žvyrkeliu, būtina atkreipti dėmesį į batelių amortizacines savybes. Kuo sportinių batelių padas labiau amortizuoja – tuo mažesnį krūvį patiria sąnariai ir sumažėja traumų rizika. Šaltajam metų sezonui skirti sportiniai bateliai būna šiek tiek sunkesni, jų padai turi gilesnius protektorius, kurie apsaugo nuo paslydimo ir griuvimo, kurio metu galite ne tik užsigauti, bet ir stipriai susižeisti.

123RF nuotr./Sportiniai bateliai
123RF nuotr./Sportiniai bateliai

Specialistai taip pat rekomenduoja įsigyti kojines, skitas bėgimui, nes tokios kojinės geriau garina prakaitą, neleidžia kojai slankioti bate, nepritrina pūslių, puikiai apgaubia pėdą ir nesigarankščiuoja. Tiesa, bėgimo kojinių kaina yra kelis kartus didesnė už įprastų kojinių, tačiau tokia investicija gana greitai atsipirks, nes praėjus net metams jos atrodys dar beveik kaip naujos.

Nepamirškite gertuvės

Bėgant ilgas distancijas, kai termometro stulpelis šokteli virš +15 laipsnių šilumos, būtina su savimi turėti vandens, nes šiltą ar karštą dieną žmogaus kūnas labai greitai praranda skysčius. Su savimi geriau turėti ne buteliuką vandens, kurį nėra labai patogu laikyti rankose, o nedidelę gertuvę, kuri prisitaiko prie bėgiko plaštakos arba gali būti prikabinama prie specialaus bėgikams skirto diržo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas