Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rodino meilužių skulptūra parduota aukcione Niujorke už rekordinę 20 mln. dolerių kainą

Itin reta Auguste'o Rodino skulptūra iš marmuro „Amžinasis pavasaris“, vaizduojanti apsikabinusius meilužius, pirmadienį aukcione „Sotheby's“ Niujorke buvo parduota už daugiau kaip 20 mln. dolerių (17,6 mln. eurų) – rekordinę sumą šiam prancūzų skulptoriui.
Auguste'o Rodino muziejus Paryžiuje
Auguste'o Rodino skulptūra „Amžinasis pavasaris“ / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 1 Skulptūra

Šis darbas, kurį A.Rodinas sumanė 1884 metais, o iš vieno bloko iškalė 1901-1903 metais, yra tik 80 cm igio ir 66,7 cm aukščio, o sveria 154 kilogramus.

Už ją gauta 20,41 mln. dolerių suma daugiau kaip dvigubai viršija aukciono prognozuotus bent 8 mln. dolerių.

Minima skulptūra yra penkta iš 10 marmurinių skulptūrų šia tema. Kitos marmurinės šios serijos skulptūros puikuojasi tokiose institucijose kaip Budapešto vaizduojamojo meno muziejus, Ermitažas Sankt Peterburge ir Metropoliteno meno muziejus Niujorke.

„Amžinąjį pavasarį“ užsakė vokiečių diplomatas baronas Hellmuthas Lucius von Stoedtenas, kuris artimai draugavo su poetu Raineriu Maria Rilke, suvaidinusiu vaidmenį užsakant šį darbą A.Rodinui.

Vėliau A.Rodinas sakė, kad „Amžinąjį pavasarį“ sumanė klausydamasis Ludwigo van Beethoveno 2-osios simfonijos.

Ankstesnis kainos už A.Rodino skulptūrą rekordas buvo 18,97 mln. dolerių už „Ieva, didžioji modelio versija be uolos“ (Eve, grand modele-version sans rocher), sumokėtų per aukcioną 2008 metų gegužę.

Vasario mėnesį Londone „Sotheby's“ už 16,7 mln. dolerių pardavė A.Rodino išlają „Iridė, dievų pasiuntinė“ (Iris, Messagere des dieu), anksčiau priklausiusią Holivudo aktoriui Sylvesteriui Stallone.

Kitas svarbus pirmadienio aukcione parduotas kūrinys yra prancūzų fovisto Maurice'o de Vlamincko 1905 metų paveikslas „Po medžiu“ (Sous-bois). Jis buvo parduotas už 16,38 mln. dolerių, kaip ir tikėjosi „Sotheby's“.

Tuo tarpu Paulio Signaco „Uosto namai, Sen Tropezas“ (Maisons du Port, Saint-Tropez) buvo parduotas už 10,66 mln. dolerių, taip pat – už aukciono lauktą kainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento