Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalį Palangoje vyks pirmasis Lietuvos gintaro rinkimo čempionatas

Savaitgalį Palangoje vyks pirmasis Lietuvos gintaro rinkimo čempionatas. Pasak organizatorių, šis renginys – tarsi generalinė repeticija prieš kitais metais vyksiantį tarptautinį čempionatą.
Gintaras
Gintaras / Gedimino Savickio/BFL nuotr.
Temos: 2 Palanga Gintaras

Pirmą kartą prieš penkerius metus pradėti rengti gintariniai savaitgaliai į Palangą kasmet sutraukia daugybę poilsiautojų. Rinkti jūrų valdovo Neptūno išbarstytą gintarą svečiai kviečiami ir šį savaitgalį, o aktyviausieji galės susirungti pirmajame Lietuvos gintaro rinkimo čempionate, prie jūros tilto. 

„2013 metais nusprendėmE apriboti dalyvavimą skaičiumi iki 10. Kviesime prieš tai buvusių keturių mėgėjiškų gintaro rinkimo varžybų prizininkus. <...> Jeigu neturėsime tiek daug nugalėtojų, kviesime iš norinčių, galbūt kažkaip ypatingai pasidabinusių gintariniais papuošalais“, – teigė Palangos kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Nerijus Stasiulis.

Čempionatą laimės švariau, greičiau ir daugiau surinkusieji gintaro, sumaišyto su į krantą bangų išplautu dumblu, šapais.

Lenkijoje gintaro rinkimo čempionatai vyksta 15, o Rusijoje – penkerius metus. Todėl kitamet Palangoje ketinama surengti jau tarptautinį čempionatą.

Savaitgalį atvykusių į Palangą lauks ir daugiau įdomybių. Pavyzdžiui, Basanavičiaus gatvėje bus įrengtos improvizuotos dirbtuvės.

„Atvešime įrengimus, kuriuose žmonės galės pašlifuoti, papoliruoti. Išstatysime unikalesnių gaminių, galbūt gintaro gabalų. <...> Ilgiausias vėrinys, kurio ilgis yra 282 m, sveria 16 kg“, – sakė Palangos gintaro meistrų gildijos pirmininkas Albertas Petkevičius.

Norintys Lietuvos aukso parsivežti į namus, galės jo prisirinkti paplūdimyje, kur Neptūnas jo išbarstys apie 75 kg. Paprastai, šventės dieną jo surenkama maždaug trečdalis, todėl dar porą savaičių bangos į krantą skalaus išbarstytą gintarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas