Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sezoninis detektyvas: kaip įsigyti „nemarius“ batus žiemai?

Šąlant orams dažną užklumpa dilema – kaip išsirinkti šiltą, patogią ir estetiškai patrauklią avalynę. Didžiulį svorį, renkantis tokią prekę, turi jos kaina. Investuodami mažiau rizikuojame, jog batai atlaikys tik vieną sezoną. Tačiau ryždamiesi mokėti daugiau norime būti tikri, jog avalynė yra verta didesnės sumos.
Parduotuvės „Sportland“ prekės
Parduotuvės „Sportland“ prekės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip neapsigauti? Ką privalome žinote, rinkdamiesi rudens ir žiemos sezonui skirtus batus? Į 15min.lt klausimus atsako „Sportland“ avalynės pirkimų vadybininkas Deividas Maconka.

– Kas realiai sudaro šaltajam sezonui skirtos avalynės kainą?

– Bato kainą sudaro sudedamosios jo dalys. Jeigu batas yra atsparus vandeniui (waterproof – red.), kas reiškia, jog įbridus į balą ar pabraidžiojus pusnyse po kurio laiko nepradės šalti kojos, turi „PrimaLoft“ membraną, t. y. papildomą sluoksnį bato viduje, kuris sulaiko šilumą, tai ir sukuria avalynės vertę.

Deividas Mačonka / Linas Justice nuotr.
Deividas Maconka / Linas Justice nuotr.

Tiesa, apsigauti nereikėtų pamačius, tarkime, klasikinius „Timberland 6 IN Premium Boots“, dažniau žinomus kaip tiesiog „yellow boots“, už mažesnę kainą. Jie paprastai būna panašūs tik vizualiai, bet, deja, neturi visų jau mano išvardytų technologijų.

– O būtent šie „Timberland Yellow Boots“ yra skirti rudeniui ar ir žiemai?

– Tai labai priklauso nuo žmogaus. Tas, kuris mėgsta pastovią šilumą, sakys, jog tai yra rudeniniai batai, nes tokios šilumos jam reikia jau rudenį. Kitam žmogui, kuris įpratęs iki vėlyvo rudens ar žiemos starto vaikščioti su sportiniais bateliais, tai bus tikrai žieminiai batai.

– O ar pagal batų padą galima nuspręsti, kurie yra labiau skirti aktyviam laisvalaikiui, o kurie – miesto gyvenimui?

kuo grubesnis protektorius, tuo batas yra labiau pritaikytas atšiauresnėms sąlygoms

– Pagrindinis skirtumas – grublėtumas. Atsivertę batą pamatysite protektorius, ir kuo grubesnis protektorius, tuo batas yra labiau pritaikytas atšiauresnėms sąlygoms.

Jis neslys ne tik grublėtu paviršiumi, bet ir per ledą. Su juo ir per pusnis su juo bus patogiau vaikščioti.

O, tarkime, orientuotas į miestą batelis turi lygesnį padą. Pats batas yra lengvesnis, tačiau mažiau pritaikytas atšiauresnėms sąlygoms.

Jis skirtas miesto žiemoms, kurios nėra labai šlapios, tiesiog šaltesnės nei ruduo, tačiau toks padas per grublėtus paviršius ir ledą jau slidinės.

– O kuris modelis, jūsų pastebėjimu, rudens – žiemos sezonų metu susilaukia didžiausio populiarumo?

– Neabejotinai, Timberland „6-inch Boot“, kuris rinkoje yra jau penktą dešimtį. Realiai nuo 1970-ųjų metų šis modelis yra beveik nepakitęs, atnaujinamos tik technologijos – įdėtas patogesnis vidpatis, „PrimaLoft“ membrana, waterproof sluoksnis. Lietuvoje, beje, šįmet šis modelis švenčia 10-ies metų jubiliejų.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Parduotuvės „Sportland“ prekės
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Parduotuvės „Sportland“ prekės

– Ar neapsigaunu, jog šio modelio batus dažnai tenka matyti filmuose?

– Taip, nes šie batai pop kultūroje atlieka svarbų vaidmenį. Dažnai galite šį modelį pamatyti ne tik filmuose, bet ir muzikiniuose klipuose. Jie tapo hiphopo kultūros dalimi nuo 9-to dešimtmečio.

Tiesa, jų istorija yra gan keista, nes tuomet, kai pradėjo vystytis gatvės kultūra (gaujos ir panašūs reikalai), visiems gaujų nariams dažniausiai tekdavo gyventi nakties gyvenimą, ir reikėdavo, kad batai būtų patogūs, patvarūs ir šilti. Tuo metu pasirinkimo didelio nebuvo. Realiai buvo šie, statybininkams skirti batai „Timberland“, ir jie pradėjo sparčiai populiarėti.

Timberland“ netgi remia tam tikrus atlikėjus, jiems siunčia nestandartinių spalvų batelius ir netgi motyvuoja juos nešioti tuos batelius

Kadangi dalis hipohopo kultūros atstovų dainavo būtent apie gyvenimą gatvėje, jie pradėjo rengtis kaip tie gatvės gyventojai, dėvėti tuos batus, ir šitie batai tapo ikona.

Dar vienas įdomus faktas, jog „Timberland“ kompanija bandė atsisieti nuo tos kultūros, netgi buvo uždraudusi pardavinėti „Yellow Boots“ už Bostono valstijos ribų, kur jie buvo kuriami.

Taip, nuo tuo laiko prasidėjo „piligriminės“ kelionės į Bostoną. Visi gatvės kultūros siekė įsigyti tuos batus, kad grįžę galėtų pasirodyti draugams, kad jie juos turi.

„Timberland“ suvokė, jog prekinis ženklas, reklamos prasme, gali pasiekti sėmę, ir pradėjo bendradarbiauti, kolaboruotis su kitais garsiais prekiniais ženklais, stiliaus namais.

Nuo šiol „Timberland“ netgi remia tam tikrus atlikėjus, jiems siunčia nestandartinių spalvų batelius ir netgi motyvuoja juos nešioti tuos batelius.

– Tačiau ar šiuos „gatvės“ batus gali avėti ir klasikinį kostiumą dėvintis (ar klasikinį stilių mėgstantis) vyras? Juk žinome, kokios atšiaurios kartais būna mūsų žiemos, ir tinkamą avalynę, derančią prie klasikinių kelnių, išsirinkti ypač sunku.

– Prie kostiumo puikiai dera visa klasikinė „Timberland“ linija. Šie batai yra žeminiai, tačiau neatrodo grubiai ir neišsišoka iš konteksto.

Aišku, jeigu su jais bandytum braidyti po pusnis ar stovėtum lauke ilgą laiką, galiausiai pradėtų šalti kojos, bet jeigu esi aktyvus ir keliauji iš susitikimo į susitikimą, tai šie batai yra puikus variantas. Jie ir šilti, ir patogūs.

– O pagal kokius kriterijus šaltajam sezonui batus renkasi moterys?

pradėjo populiarėti aukštesnio profilio batelis, kurį galima avėti tiek atlenkus, tiek užlenkus, tad galima lengviau prisiderinti prie skirtingo amplua

– Moterys batus renkasi pagal grožį, dėl to kartais gauname skundų, kad jos išsirenka gražius, bet ne tokius šiltus batus, kaip galėtų atrodyti. (juokiasi)

Tačiau pastaruoju metu moterys irgi pradeda suprasti, kad žiemą reikėtų šiek tiek „užsimerkti“ ir įsigyti šiltus ir patogius batus.

Pas mus pradėjo populiarėti aukštesnio profilio batelis, kurį galima avėti tiek atlenkus, tiek užlenkus, tad galima lengviau prisiderinti prie skirtingo amplua.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Parduotuvės „Sportland“ prekės
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Parduotuvės „Sportland“ prekės

– Kokia medžiaga yra naudojama žieminių batų apšiltinimui?

– Išorėje dažnai galima matyti kailio imitaciją (kas yra grožio elementas), o viduje yra sintetinis audinys, kuris sulaiko šilumą ir neleidžia kojai prakaituoti. Pagrindinė žieminio bato paskirtis – išlaikyti koją sausą, nes tik taip ji nešals. Jeigu vaikštant koja pradeda prakaituoti, galiausiai drėgmė ima traukti šaltį ir koja šąla.

– O natūralus kailis bato viduje – retenybė?

– Su tikru kailiu batų beveik nėra, o jeigu ir yra, tai jie yra labai brangūs. Pastaruoju metu prekiniai ženklai bando atsigręžti į sintetiką, nes jos gamyba yra pigesnė, o kartu krenta batelio kaina ir ji tampa prieinamesnė žmogui.

Tačiau nereikia suklysti, sintetika jokiu būdu nereiškia, jog apšiltinimas yra prastesnis. Ją tiesiog lengviau gauti nei natūralų kailį.

– Kiek šaltųjų sezonų gali atlaikyti tokie batai, kaip „Timberland“?

– Bateliams suteikiama dviejų metų garantija, tai čia yra mažiausia, ką jie turėtų atlaikyti. Toks garantinis periodas yra suteikiamas ne veltui. Tai žmogui investicija, kuri turi tarnauti. Aš saviškius, tarkime, nešioju jau ketvirtus metus.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas