Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smiltynėje užfiksuoti netikėti atklydėliai – išdykaujanti laukinių delfinų porelė

Ketvirtadienį Smiltynėje klaipėdiečiai ir miesto svečiai susidūrė su neįtikėtinu reginiu – delfinų poros šokiu. Išdykaujanti delfinų porelė buvo pastebėta maždaug už 50 metrų nuo pietinio molo Baltijos jūroje.
Smiltynėje išdykavo porelė laukinių delfinų
Smiltynėje išdykavo porelė laukinių delfinų / Juliaus Morkūno nuotr.

„Šiandien pusbrolis kartu su giminaičiais atvažiavo vienai dienai prie jūros. Netrukus jiems pasiekus Smiltynės pliažą gavau jo skambutį su klausimu, kokios rūšies delfinai plaukioja mūsų jūroje, nes keli individai sukinėjasi netoli pietinio molo... Galite įsivaizduoti mano nustebimą, pasimečiau, sakau, tikriausiai gali būti jūros kiaulės, bet jos pas mus tikra retenybė“, – įspūdžiais dalijasi gamtininkas, Klaipėdos universiteto doktorantas Julius Morkūnas.

Tądien jis ir pats buvo suplanavęs važiuoti į Smiltynę. „Bet visą tą laiką iš galvos neišėjo mintys, ką jis ten galėjo matyti? Todėl apie stebėjimą papasakojau Sauliui Karaliui (Lietuvos jūrų muziejaus vyriausiasis ichtiologas–muziejininkas – red. past.), jis nulėkė prie jūros patikrinti informacijos, po geros valandos paskambino ir pasakė, jog prie molo tikrai delfinai – Atlanto afalinos. Greičiausiai tai yra porelė, kuri į Baltijos jūrą atplaukė iš Šiaurės jūros“, – svarsto J.Morkūnas.

Visiems mums buvo neišdildomas įspūdis stebėti LAISVAI Baltijos jūroje plaukiojančius delfinus, vos už 500 metrų nuo delfinariumo.

Savo „Facebook“ profilyje jis dalijasi keliomis nuotraukomis, padarytomis vakarėjant Smiltynėje.

„Visiems mums buvo neišdildomas įspūdis stebėti LAISVAI Baltijos jūroje plaukiojančius delfinus, vos už 500 metrų nuo delfinariumo“, – sako J.Morkūnas ir neslepia apgailestavimo, kad tuo metu, kai laukiniai delfinai mėgaujasi laisve, jų giminaičiai įkalinti baseinuose.

Grėsmė pakliūti į sraigtus ar tinklus

Baltijos jūroje pastebėtiems iš Šiaurės jūros atklydusiems delfinams čia gali iškilti pavojus dėl netinkamos aplinkos bei intensyvios laivybos, BNS sakė Jūrų muziejaus akvariumo skyriaus vedėjas S.Karalius.

„Nors jie ir yra per daug protingi gyvūnai, kad pakliūtų į sraigtus, šioks toks pavojus yra. (...) Na ir, aišku, dar tinklai, į kuriuos jie gali įsipainioti“, – kalbėjo S.Karalius.

Juliaus Morkūno nuotr./Smiltynėje išdykavo porelė laukinių delfinų
Juliaus Morkūno nuotr./Smiltynėje išdykavo porelė laukinių delfinų

Nuo 2000 metų tai jau trečias kartas, kai Baltijos jūroje buvo pastebėtos Atlanto afalinos.

„Jeigu pasitaikys reguliariai kas kelerius metus pamatyti šitą rūšį, tai būtų galima konstatuoti, kad išties tai galbūt susiję su klimato šiltėjimu ar jūros pasūrėjimu, ar kitais faktoriais – įvilkti į kažkokį mokslinį rūbą. Dabar per mažai faktų, kad būtų galima teigti, kad kinta kažkokie faktoriai“, – kalbėjo S.Karalius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito