Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tokijuje atidarytas olimpinis centras „Pride House“ LGBTQ asmenims

Tokijas sekmadienį atidarė savo pirmąjį bendruomeninį centrą LGBTQ asmenims, įgyvendindamas priešolimpinį projektą, kuriuo siekiama kovoti su stigmatizavimu ir didinti visuomenės informuotumą apie diskriminaciją.
Vaivorykštės vėliava
Vaivorykštės vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 LGBT+ Tokijas

„Pride House Tokyo“ įrengtas per ankstesnes olimpines žaidynes veikusių panašaus pobūdžio vietų pavyzdžiu, tačiau jame numatyta nuolatinė erdvė susitikimams ir veiks informacinis centras, siekiant švieti visuomenę apie seksualinę ir lyčių įvairovę bei pasiūlyti prieglobstį su persekiojimu ar diskriminacija susiduriantiems žmonėms.

Nors Japonijoje užtikrinama tam tikra apsauga seksualinėms mažumoms, šalis tebėra vienintelė Didžiojo septyneto narė, nepripažįstanti tos pačios lyties asmenų sąjungų. Daugelis tokių porų Japonijoje vis dar susiduria su sunkumais bandydamos išsinuomoti būstą ar netgi negali aplankyti savo partnerių ligoninėse.

Anot aktyvistų, tokie iššūkiai reiškia, kad Japonijai labai reikia tokių vietų, kaip „Pride House“ centras, kuris įrengtas bendradarbiaujant su Tokijo 2020 metų olimpinių žaidynių organizatoriais.

„Japonija, ne tik jos sporto bendruomenė, bet visa šalies visuomenė, įskaitant mokyklas ir darbovietes, yra nedraugiška LGBTQ žmonėms, ir yra sunku viešai prisipažinti apie savo seksualinę orientaciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė Gonas Matsunaka, vadovaujantis projektui, kurio dalis yra „Pride House“.

Nors šis centras įrengtas laikantis nesenos olimpinės tradicijos, projektas oficialiai vadinasi „Pride House Tokyo Legacy“, ir aktyvistai tikisi, kad jo poveikis bus juntamas ir pasibaigus olimpiadai.

Šis centras „bus gairė, galinti pakeisti terpę LGBTQ žmonėms Japonijos visuomenėje“, sakė G.Matsunaka.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) taip pat išreiškė viltį dėl ilgalaikio pėdsako.

„Sporte mes visi esame lygūs“, – sakė TOK prezidentas Thomas Bachas sekmadienį išplatintame pareiškime.

„Todėl mes sveikiname, kad Tokijo 2020 metų olimpiados organizatoriai įtvirtino įvairovę ir įtrauktį olimpinių žaidynių modelyje“, – sakė jis ir palinkėjo „Pride House Tokyo“ sėkmės.

Pirmasis „Pride House“, įkvėptas olimpinių svetingumo centrų nacionalinėms komandoms tradicijoms, buvo įrengtas per 2010 metų Vankuverio žiemos olimpines žaidynes.

Panašūs laikini centrai veikė per 2012 metų Londono žaidynes ir 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadą, taip pat kituose tarptautiniuose sporto renginiuose, tokiuose kaip Sandraugos žaidynės.

2014-aisiais Rusijos valdžia atmetė prašymą atidaryti „Pride House“ per Sočio žiemos olimpiadą. Tarptautine iniciatyva atokiau buvo įrengtos erdvės LGBTQ sporto entuziastams susirinkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai