Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje prasidėjo dvi dienas truksianti vyno šventė

Penktadienio vidurdienį Vilniaus Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) prasidėjo paroda „Vyno dienos 2011“. Jau septintosios „Vyno dienos“ kaip niekad gausios dalyvių, vyno importuotojų, degustacijų. Dvi dienas truksiančioje vyno šventėje taip pat galima paragauti gardžių sūrių, kavos desertų, pažiūrėti kino filmų ar net apsilankyti virtualioje degustacijoje.
Atidarymo akimirka
Atidarymo akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vynas – tai prieskonis prie gero maisto. Vynas yra kelionė, o ne jos tikslas“, – sveikindamas šventės rengėjus ir susirinkusius kalbėjo Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Jį ant scenos pakeitė Prancūzijos ir JAV ambasadų atstovai.

Kiek netikėta buvo tai, jog Prancūzijos ambasadorius Francois Laumonieras į „Vyno dienas 2011“ atėjo ne tuščiomis. Priminęs, jog vynas – Prancūzijos kultūros dalis, jis pasidžiaugė parodos siekiu skleisti meilę vynui bei pranešė turįs apdovanojimą „Vyno klubo“ direktorei ir bendrasavininkei Rasai Starkus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Arūnas Starkus, Rasa Starkus ir Artūras Zuokas
Arūnas Starkus, Rasa Starkus ir Artūras Zuokas

„Žaviuosi jūsų energija ir noru skatinti vyno pažinimą. Žinau, kad esate 2002-aisias diplomuota bene geriausios Prancūzijos Bordo vynų mokyklos. Negana to, aš pats esu kilęs iš Bordo. Jūs ne tik įkūrėte „Vyno klubą“, Someljė mokyklą, bet ir nuolat rengiate keliones, stažuotes, seminarus. Esate didi Prancūzijos draugė“, – į R.Starkus kreipėsi F.Laumonieras. Jis vyno kultūros puoselėtojai įteikė Prancūzijos žemės ūkio ministro įsteigtą Prancūzijos nacionalinį riterio ordiną žemės ūkio srityje. R.Starkus neslėpė esanti sujaudinta. „Tai man labai netikėta. Visa tai dariau su savo šeima, draugais, komanda“, – vos sulaikydama ašaras sakė ji.

Po šios džiaugsmingos ceremonijos kalbą sakė JAV ambasados atstovas, pasidžiaugęs, jog Lietuvos vyninės įsileidžia vis daugiau Amerikos vyndarių produkcijos.

Vėliau buvo simboliškai atkimštas pirmasis „Vyno dienų 2011“ butelis, o paroda oficialiai atidaryta. Jos rengėjai tikisi sulaukti 4 – 5 tūkst. lankytojų. Penktadienio – pirmosios parodos dienos pradžia skirta tik vyno profesionalams. Tačiau popietę nuo 16 val. ir visą šeštadienį laukiami visi vyno mėgėjai.

Bilietai platinami specializuotose vyno parduotuvėse, ŠMC kasose ir internetu – www.bilietai.lt. Bilieto kaina – 40 Lt.

„Vyno dienos 2011“ programa

Gegužės 27 d., penktadienis
DIDŽIOJI SALĖ
12 val. Parodos atidarymas
12.30 val. Lietuvos vyno čempionato nugalėtojų apdovanojimas
16 – 20 val. Pasaulio vyno paroda
16.45 val. Iškilmingas diplomuotų Lietuvos someljė paskelbimas
11 – 16 val. Profesionalų laikas
DEGUSTACIJŲ SALĖ
15 – 15.45 val. Alaus derinimo su maistu principai. Degustacija su „Tradicine Švyturio kolekcija“
16 – 16.45 val. Internetinė virtuali degustacija. Pristato bendrovė „Mineraliniai vandenys“
17 –17.45 val. Seminaras „Vyno ir žvėrienos derinimas“. Prancūzijos pietvakarių vyno degustacija. Dalyvauja vyndarys Pascalis Verhaeghe
18 –18.45 val. „Keliaujančio“ vyndario patirtis. Austrijos ir Australijos vyno degustacija. Dalyvauja vyndarys Bertas Salomonas
19 – 19.40 val.  Europos vyno degustacija
KINO SALĖ
12.30 – 20 val. Vyno kinas.
KIEMELIS
12 – 20 val.  Restoranas „Steakhouse Hazienda“

Gegužės 28 d., šeštadienis
DIDŽIOJI SALĖ
11 – 20 val.  Pasaulio vyno paroda
20 val. Paroda uždaroma
DEGUSTACIJŲ SALĖ
13 – 13.45 val. Lietuviškas vynas – kulinarinė tautinio paveldo dalis
14 –14.45 val. „Naujoji“ vyndarystė. Keturių žemynų vyno degustacija: Afrika, Šiaurės ir Pietų Amerika, Australija
15 – 15.45 val. Alaus derinimo su maistu principai. Degustacija su „Tradicine Švyturio kolekcija“
16 – 16.45 val. Internetinė virtuali degustacija. Pristato bendrovė „Mineraliniai vandenys“
17 – 17.45 val. Čilės vyno degustacija. Klasikinių ir naujausių regionų apžvalga. Lektorius – vyno gamintojas Sebastianas De Martino
18 – 18.45  val. Seminaras „Vyno mitai ir nesąmonės“
KINO SALĖ
11 – 20 val. Vyno kinas. Kino repertuaras čia.
KIEMELIS
12 – 20 val. Restoranas „Steakhouse Hazienda“
Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?