Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogus, kuris žinojo viską. Apie starką

Penktas įrašas. Maistas. Šįkart rašau geroje kompanijoje. Stalas priešais mane gal ir ne kupinai nukrautas, tačiau širdį džiugina. O skrandį džiugins dar daugiau.
Didkepsnis
Didkepsnis / Fotolia nuotr.

Ir visai nesinori, kad šio džiugesį temdytų ilga dvejonė. Kuo užgerti maistą? Kas labiau dera? Kas bus skaniau? Po galais, universalių receptų nėra! Kiekvienas iš mūsų individualus. Kas tinka man, netinka mano draugui Rimui. Ir atvirkščiai. Jis, sakykim, kai kepa antį, tai visus taukus nusivarvina į šalį. Ir ne tam, kad po to juose bulves keptų. Oi ne. Juos užsipila ant anties vietoj padažo. O po to dar makteli vienu mauku brendžio. Ir kavos. Lygiai taip pat – vienu mauku.

Apie vyną visi žino. Baltas prie žuvies, raudonas prie mėsos. Ar maždaug taip. Kadangi kitas pasakys, kad raudonas ne prie bet kokios mėsos. O baltas ne prie bet kokios žuvies. O trečias pridės, kad šampanas – prie visko. Ypač, jeigu tas trečias yra trečia.

Įsivaizduok „Starkos“ kvapą. Tą su ąžuolu, liepa, obelimis ir kriaušėmis. O dabar įsivaizduok ką tik nuo grilio nutrauktą kepsnį.

O man labai patiko, kai perskaičiau, kad reikia viskį derinti, pavyzdžiui, su didkepsniu. Ir tikrai – jeigu „Starka“ puikiai tinka prie kepsnių, kodėl negali viskis?

Su „Starkos“ maisto derinimo patarimais yra viena bėda. Sako, kad tinka su stirniena. Pasakykit, kieno šaldytuve kasdien voliojasi stirnos gabalėlis? Aišku, jeigu esat profesionalus medžiotojas ar brakonierius, tada žinoma. Šernas, stirna, elnias, danielius, jerubė, patarška, kiškis – tai jūsų dieta. O jeigu ne?

O jeigu nei giminėje, nei kaimynuose niekas nemedžioja? Kas tada? „Starką“ palikti neatkimštą, nes, girdi, stirna dar miške? Laimei, gyvenimas daug paprastesnis nei kulinariniai patarimai.

Įsivaizduok „Starkos“ kvapą. Tą su ąžuolu, liepa, obelimis ir kriaušėmis. O dabar įsivaizduok ką tik nuo grilio nutrauktą kepsnį. Visai nebūtinai stirnos. Gali būti paprasčiausio jautuko ar kiaulaitės. Junti, kaip dera dūmas, anglies nusvilintas taukas ir gėrimo aromatai?

Pagrindinis atskaitos taškas – jeigu maistas išraiškingas, prie jo reikia išraiškingo gėrimo. Nes paprastą perdėm subtilų skonį jis tiesiog užgoš ir užmuš.

Todėl dabar pradėsiu nuo paprasčiausios karšto rūkymo karšio. Po to maktelsiu keptų ruduokių. O jau tada pereisiu prie pagrindinio kepsnio, kas ten bus, dar nežinau. Reikia pasirūpinti, kad būtų su kuo derinti, o aš jau „Starką“ priderinsiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos