Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniečių būrys naująjį božolė pasveikino pasipuošę beretėmis

Vakar Vilniuje įsikūrusiame restorane „La Boheme“ karaliavo keli šimtai įvairiaspalvių berečių –rekordinis taip pasipuošusių ir vienoje vietoje susirinkusių vilniečių skaičius pasitiko naująjį prancūzišką božolė vyną (pranc. Beaujolais Nuveau).
Vakaro akimirka
Vakaro akimirka / BFL/Tomo Lukšio nuotr.
Temos: 1 Božolė

„Norintys paragauti božolė šio įvykio laukia kaip Naujųjų metų ir naujo derliaus vyno butelius atkemša 24:00 val. nakties iš trečiojo lapkričio trečiadienio į ketvirtadienį, kuomet, sekant tradicija, galima oficialiai pradėti ragavimą. O šiemet pasitikimas buvo išskirtinis ir dėl prancūziškos atmosferos, kurią sukūrė pasitinkančiųjų dėvimos beretės“,– sakė božolė sutikimą surengusios bendrovės „Mineraliniai vandenys“ vyno ekspertas Mindaugas Paliukas.

Rekordą inicijavusios bendrovės atstovė Inga Simonaitienė prisipažino kiek nuogąstavusi, ar santūrieji lietuviai noriai dėsis stilingą galvos apdangalą, tačiau pradėjus svečiams dalinti turimas 200 berečių, jos visos greitai atsidūrė ne tik ant moterų, bet ir vyrų galvų.

Susirinkusieji „La Boheme“ lygiai vidurnaktį božolė sutikimą pažymėjo išmesdami beretes į orą ir tik tuomet atkimšo spalvotomis etiketėmis papuoštus butelius ir susidaužė naujojo vyno taurėmis.

Pasak M.Paliuko, šiemet božolė aromatas nėra visiškai „nouveau“ stiliaus, jis labiau primena rimtą božole vyną. Božolė srityje šiemet prisirpusios vynuogės pasižymi tamsių miško uogų, labiausiai – juodųjų serbentų, žemuogių skoniu. Eksperto teigimu, vynai pagaminti iš pietinėje ir šiaurinėje Božolė dalyje užaugintu vynuogių kiek skiriasi ir kokybe, ir skoniu. Vynų žinovai labiau vertina solidesnį šiaurinėje „Villages“ dalyje pagamintą vyną, kuris yra ir šiek tiek brangesnis.

Didžiausias šio vyno, ir apskritai božolė, gamintojas Prancūzijoje yra „Les Vins Georges Duboeuf”, per metus parduodantis apie 2,5 mln. butelių savo produkcijos. Ši 1964 m. įsteigta kompanija laikoma pagrindine kasmetinės božolė sutikimo šventės populiarintoja, o vyninės įkūrėjas Georges Duboeuf tituluojamas Le roi du Beaujolais (liet. Božolė karalius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?