Lauryno Žakevičiaus receptai

„Rikotos“ blyneliai su vyšninių pomidorų bei baziliko salotomis
Pagrindinis patiekalas
Pagrindinis patiekalas / BTV nuotr.

Reikės:

Blyneliams

– 450 g rikotos sūrio;
– 3 valgomieji šaukštai smulkiai tarkuoto parmezano;
– 2 valgomojo šaukšto miltų;
– 1 kiaušinio;
– Žiupsnelio šviežiai tarkuotų pipirų ir druskos.

Salotoms

– Vyšninių pomidorų;
– Šviežio baziliko;
– Alyvuogių aliejaus;
– Arbatinio  šaukštelio balzaminio acto;
– Žiupsnelio raudonosios paprikos prieskonių.

Gaminimas:

„Rikotą“ sumaišome su kiaušiniu, miltais ir parmezanu, pagardiname pipirais ir druska. Padedame į šaldytuvą šiek tiek sustingti. Kepame ant alyvuogių aliejaus. Keptuvė neturėtų būti  per daug įkaitinta, nes blyneliai svils. Kas turi teflono paviršiaus uždaras blynų keptuves, tai galima kepti ir jose. Tada aliejaus nenaudojame.

Tuomet gaminame salotas. Pomidorus ir baziliką supjaustome ir užpilame alyvuogių aliejumi bei įpilame balzaminio acto. Pagal skonį pagardiname pipirais ir druska. Užberiame raudonosios paprikos (nepersistengti, nes galima užsidegti).

BTV nuotr./Užkandis
BTV nuotr./Užkandis

„Bolonezo“ padažas

Reikės:

– 200 g kiaulienos faršo;
– 200 g jautienos faršo;
– 3 vidutinio dydžio  svogūnų;
– 3 vidutinio dydžio morkų;
– 500 g konservuotų pomidorų savo sultyse;
– 50 g pomidorų pastos.
– Kelių rūšių pomidorų padažo (pagal pageidaujamą padažo skystumą);
– Parmezano sūrio;
– Prieskonių: baziliko, petražolių, čiobrelių, česnako, pipirų, druskos.

Gaminimas:

Apkepti abi faršo rūšis ir jas sumaišyti. Mėsą pagardinti druska ir pipirais. Atskirai apkepti morkas ir svogūnus, pagardinant pipirais ir druska. Į apkeptus svogūnus ir morkas sudėti faršą, gerai išmaišyti. Toliau galima dėti konservuotus pomidorus. Prieš tai pomidorus gerai sutraiškyti, kad

BTV nuotr./Laurynas Žakevičius
BTV nuotr./Laurynas Žakevičius

neliktų didesnių gabaliukų. Vos vos pamažinus viryklės galingumą sudėti kelių rūšių pomidorų padažus ir pomidorų pastą. Pomidorų padažo reikia dėti pagal skonį ir pageidavimą. Įdėjus daugiau – galutinis rezultatas bus skystesnis. Suberti nemažai baziliko ir petražolių. Pagardinti žiupsneliu čiobrelio. Jeigu trūksta aštrumo ar sūrumo – pagardinti. Pačioje pabaigoje suberti smulkintą česnaką. Česnako negailėti.

Patiekiama su makaronais „Spageti“. Ant makaronų užpylti padažą, užtarkuoti parmezano sūrio.

Šokoladinis „Born in the Bronx – Smėlio“ pyragas su vaniliniais ledais.

Reikės:

– 85-100 g kakavos;
– Užvirusio, vos vos atvėsusio vandens;
– 185 g cukraus;
– 1-2 kiaušinių;
– 60g-80 g sviesto;
– 125 g grietinės;
– Pusė arbatinio šaukštelio kepimo miltelių arba sodos;
– 125 g miltų.

Glajui – plytos juodojo šokolado ir grietinėlės.

Gaminimas:

Į cukrų sudedame sviestą, kurį gerai įtriname ir išgauname vientisą masę. Įmušame kiaušinį ir viską gerai išplakame. Gali prireikti 2 kiaušinių. Masė turi gautis ne per skysta. Kitame inde sumaišome grietinę ir kepimo miltelius (arba sodą). Palaukiame, kol grietinė šiek tiek pakils. Trečiame indelyje sumaišome kakavą su karštu vandeniu. Masė turėtų gautis tiršta.

Į kakavos masę supilame grietinės masę – gerai išmaišome. Toliau supilame cukraus masę. Išmaišome. Beriame miltus. Miltus reikia berti po truputį, kad masė nesigautų per tiršta. Galutinė masė turi būti klampi, bet pilant į kepimo indą tekėti. Pašauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti tol, kol pyragas nelips prie degtuko. Iškeptas pyragas atvėsinamas ir užpilamas šokolado glajumi. Užpylus palaukiame, kol šokoladas sustings. Kas nebijo pasipuošti šokoladu savo veido, gali mėgautis pyragu su kątik užpiltu šokoladu.

Tuomet gaminame glajų. Grietinėlę pradėti šildyti ir į ją sudėti šokoladą. Maišyti, kol pasidarys vientisa masė. Masė turi būti ne per skysta, nes tada visas glajus nubėgs nuo pyrago ir pyragas liks nuogas.

BTV nuotr./Desertas
BTV nuotr./Desertas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų