Lidijos Rasutis receptai

Lidija Rasutis labai mėgsta gaminti. Kai nori suruošti įspūdingą vakarienę savo draugams, ji negaili savo laiko ir jėgų – virtuvėje gali praleisti nors ir visą dieną, kad tik pasiektų norimą rezultatą.
Moliūgas įdarytas daržovėmis
Moliūgas įdarytas daržovėmis / BTV nuotr.

Briuselio kopūstai su klevo sirupu

Reikės:

– Ketvirtadalio puodelio vynuogių sėklų aliejaus;
– 1 kg Briuselio kopūstų;
– 100 g nesūdyto sviesto;
– 2 šaukštų rudojo cukraus;
– 60 g klevo sirupo.

Kaip pasigaminti:

Didelėje keptuvėje pakaitinkite vynuogių sėklų aliejų, kol jis pradės blizgėti. Sudėkite Briuselio kopūstus, pagardinkite druska ir pipirais, tuomet kepkite ant didelės ugnies nemaišydami porą minučių, kol jie parus. Sudėkite nesūdytą sviestą ir rudąjį cukrų ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, protarpiais pamaišydami, kol ištirps rudasis cukrus. Supilkite klevo sirupą ir toliau kepkite pamaišydami apie 7 minutes, kol Briuselio kopūstai taps traškūs.

Perkelkite Briuselio kopūstus į pusdubenį. Likusį skystį dar pakaitinkite ant didelės ugnies porą minučių, kol jis šiek tiek sutirštės. Tuomet užpilkite šį padažą ant Briuselio kopūstų ir patiekite.

Kepti česnakai

Reikės:

– Česnakų;
– Alyvuogių aliejus;
– Druskos, pipirų, čiobrelių, rozmarinų šakelių.

Kaip pasigaminti:

Česnakų viršūnes nupjauti. Užpilti alyvuogių aliejaus, apibarstyti druska, pipirais, čiobrelių ir rozmarinų šakelėmis. Įvynioti į foliją – uždaryti. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 40 minučių. Pateikti su prancūzišku batonu.

BTV nuotr./Kepti česnakai
BTV nuotr./Kepti česnakai

Obuolių sidro kokteilis

Reikės:

– Rudojo cukraus;
– 1 obuolio;
– Pusė žaliosios citrinos;
– 30 g klevo sirupo;
– 30 g obuolių sidro;
– 60 g degtinės;
– Sodos vandens;
– Ledo;
– Papuošimui – obuolio skiltelių.

Kaip pasigaminti:

Sušlapinkite vandeniu martinio taurės kraštą. Į atskirą lėkštelę įberkite smulkaus cukraus ir panardinkite į jį šlapią taurės kraštą. Taip cukrumi papuoštą taurę kol kas padėkite į šalį. Kokteilių plaktuve sudėkite gabaliukais supjaustytą obuolį ir žaliąją citriną, gerai sumaišykite. Supilkite klevo sirupą, sidrą ir degtinę, sudėkite ledą. Uždėkite plaktuvo dangtelį ir gerai papurtykite, kol visi ingredientai gerai susimaišys. Į taurę nusunkite skystį iš plaktuvo. Papuoškite tautę obuolio skiltelėmis ir patiekite.

Sūrio pyragas

Pirmiausia pasiruoškite ploną biskvitinį sluoksnį, kuris bus sūrio pyrago pagrindas.

Reikės:

– Pusės puodelio pyragams skirtų, persijotų miltų;
– Arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
– Žiupsnelio druskos;
– 3 didelių kiaušinių;
– Trečdalio puodelio smulkaus cukraus, dar 2 šaukštų cukraus, kurie bus panaudoti atskirai;
– 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto;
– 3 lašelių citrinų ekstrakto;
– 3 šaukštų ištirpinto nesūdyto sviesto;
– Ketvirtadalio arbatinio šaukštelio tartaro padažo.

Kaip pasigaminti:

Atkreipkite dėmesį, kad šį pyragą kepant reikia atidžiai prižiūrėti. Jis iškepa vos per 10 minučių – pamatysite, kai tešla pagels ir sustandės.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo indą gausiai patepkite sviestu. Atskirai sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Kol kas juos palikite. Į didelį indą įmuškite kiaušinių trynius ir apie 3 minutes plakite juos plakikliu, nustatę didelį greitį. Tuomet, toliau plakant, palaipsniui sudėkite trečdalį puodelio cukraus ir plakite dar apie 5 minutes. Įdėkite vanilės ir citrinos ekstraktus.Išsijokite  miltų mišinį ir maišykite tešlą rankomis, kol nebeliks baltų taškelių. Tuomet įmaišykite sviestą.

Atskirame inde išplakite kiaušinių baltymus ir tartaro padažą. Plakite, kol suputos. Tada palaipsniui sudėkite 2 šaukštus cukraus ir plakite toliau, iki masė sustandės. Iš pradžių į tešlą supilkite apie trečdalį kiaušinių baltymų masės ir pamaišykite, po to supilkite likusią ir baikite maišyti. Nesijaudinkite, jei liks keli balti taškeliai. Kruopščiai šaukštu išklokite tešla kepimo indo dugną. Kepkite, kol pyrago vidurys atšoks nuo dugno – apie 10 minučių. Tuomet palikite pyragą atvėsti.

Įdarui reikės:

– 4 pakelių „Filadelfijos“ sūrio;
– 2 puodelių smulkaus cukraus;
– Ketvirtadalio puodelio kukurūzų miltų;
– 1 šaukšto vanilės ekstrakto;
– 2 didelių kiaušinių;
– ¾ puodelio plaktos grietinėlės;

Kaip pasigaminti:

Plakikliu suplakite vieną pakelį „Filadelfijos“ sūrio, trečdalį puodelio cukraus ir kukurūzų miltus. Plakite apie 3 minutes lėtu greičiu, kol masė sutirštės. Tuomet sudėkite likusius 3 pakelius „Filadelfijos“ sūrio. Padidinkite plakikliu greitį ir sudėkite likusį cukrų ir vanilę, gerai išplakite. Po vieną įmuškite kiaušinius gerai išplakdami. Sudėkite plaktą grietinėlę. Dar kartą viską gerai išplakite.

Švelniai sudėkite įdarą ant biskvitinio pagrindo. Paimkite dar vieną kepimo indą, į kurį pripilkite karšto vandens. Ant jo uždėkite kepimo indą su pyragu. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie valandą, kol pyrago vidurys pajudinus vos vos krutės. 

Palikite pyragą maždaug valandai atvėsti. Uždenkite pyragą plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent 4 valandoms, o geriausiai – visai nakčiai. Tuomet išimkite pyragą iš kepimo indo ir patiekite.

BTV nuotr./Sūrio pyragas
BTV nuotr./Sūrio pyragas

Moliūgas įdarytas daržovėmis

Reikės:

– Džiovintos duonos kubelių;
– Obuolio;
– Lazdynų riešutų;
– Džiovintų spanguolų;
– 1 pankolių (su lapais);
– 2 vidutinių pastarnokų, nuluptų, su išimtu branduoliu ir supjaustytų gabaliukais;
– Saliero šaknies, nuluptos ir supjaustytos gabaliukais;
– 3 vidutinio dydžio morkų, nuluptų ir supjaustytų gabaliukais;
– 14 mažų svogūnėlių, nuluptų, bet nepjaustytų ir pusė puodelio supjaustytų;
– 3 šaukštų alyvų aliejaus;
– 2 raudonųjų paprikų;
– 1 moliūgo;
– 500 g sojos;
– 3 puodelių vyno padažo;
– 3 šaukštų nesūdyto sviesto;
– Apie 250 g šviežių pievagrybių, išvalytų ir padalintų pusiau;
– Apie 100 g išvalytų voveraičių;
– 1 šaukštelio sukapotų čiobrelių;
– 1 šaukšto sukapotų petražolių;
– Pusė šaukštelio citrinos žievelių.

Kaip pasigaminti:

Pirmiausia pasiruoškite šakniavaisius. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Susmulkinkite maždaug šaukštą pankolio lapų ir palikite atskirai. Atskirai pasidėkite pankolio kotą ir likusius lapus. Perpjaukite pankolį išilgai, išimkite šerdį ir supjaustykite gabaliukais. Sumaišykite pankolio gabaliukus, pastarnokus, saliero šaknis, morkas ir svogūnėlius su alyvuogių aliejumi, užberkite arbatinį šaukštelį druskos ir ketvirtadalį šaukštelio pipirų. Viską kepkite orkaitėje retkarčiais pamaišydami apie 30-40 minučių. Daržoves išimkite, orkaitę palikite įjungtą.

Kol šakniavaisiai kepa, pasiruoškite paprikas ir moliūgą. Ant grotelių pakepkite paprikas, žnyplėmis jas apversdami, kol ant jų odos atsiras pūslės. Tai turėtų užtrukti apie 5-8 minutes. Padėkite paprikas į indą, jį uždenkite. Kai paprikos atvės, nulupkite odą, išimkite sėklas. Supjaustykite paprikas plonomis riekelėmis.

Nupjaukite moliūgo viršų, tačiau jo neišmeskite. Šaukštu iškabinkite jo vidų. Apibarstykite moliūgą druska ir pipirais. Į moliūgą įpilkite pusantro puodelio vyno padažo ir uždenkite jo viršumi. Jį visą įtrinkite aliejumi ir įdėkite kepti maždaug valandai.

Kol moliūgas kepa, pakaitinkite aliejų ant vidutinės ugnies, sudėkite svogūnėlius ir kepkite, kol suminkštės. Sudėkite grybus ir  ant didelės ugnies maišydami kepkite, kol jis parus ir pradės atiduoti skysčius – apie 8 minutes. Tuomet sudėkite soją ir čiobrelius, įmaišykite dar maždaug pusantro puodelio vyno pažado ir užvirinkite. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite į daržoves. Vėl uždenkite. Kepkite moliūgą, kol jis suminkštės – apie 30 minučių.

Atskirai sumaišykite likusius pankolių lapus, petražoles, citrinos žieveles ir pusę arbatinio šaukštelio čiobrelių ir užberkite šį mišinį ant moliūgo įdaro. Jei norite, galite užpilti dar padažo. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis