Įsimylėjęs kumpis, arba melionio bei kumpio užkandėlė
Reikės:
– Vidutinio dydžio melionio;
– Vytinto kumpio;
– Papuošimui – erškėtrožės uogų.
Gaminimas:
Vidutinio dydžio melioną supjaustyti skiltelėmis, aplink kiekvieną skiltelę apvynioti vytintą „Jubiliejinį“ kumpį (yra pirkti parduotuvėse iškart supjaustytas), vienai meliono skiltelei prireiks maždaug 2 supjaustytų kumpio gabaliukų. Aš dar papuošiau erškėtrožės uoga, kad būtų daugiau romantikos.
BTV nuotr./Melionio bei kumpio užkandėlė |
Voveraičių tango arba su šonine ir grietinėle troškinti grybai
Reikės:
– 200 g virtų grybų (šiuo atveju-voveraičių);
– 100 g karštai rūkytos šoninės;
– Svogūno;
– Morkos;
– Poro;
– 20 ml aliejaus;
– 50 ml grietinėlės;
– Šaukšto miltų;
– Druskos, prieskonių, krapų, petražolių.
Gaminimas:
Morką sutarkuokite stambia tarka ir berkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kai ji suminkštės, dėkite supjaustytą porą, dar pakepinkite ir sukrėskite į indą. Pakepkite smulkiai supjaustytą
BTV nuotr./Rasa Kaušiūtė |
šoninę, dėkite grybus ir kepkite 5-6 minutes. Paskui grąžinkite į keptuvę morką su poru, berkite miltus, viską išmaišykite. Galiausiai pilkite grietinėlę ir dar kelias minutes pakaitinkite. Skaninkite žalumynais, prieskoniais, druska.
Prie šio patiekalo tiks orkaitėje keptos bulvės su sviestu.
Reikės kelių vidutinio dydžio bulvių (žiūrėti, kad paviršius būtų be griovelių, lygus). Bulves nuplauti, lupenų nereikia nuskusti. Perpjauti per pusę kiekvieną bulvę, šiek tiek įpjauti su peiliu iš vidinės pusės ir pabarstyti druska. Tada įdėti jas į skardą, įpjauti išorinę bulvės pusę (pačiame viršuje) tiek, kad tilptų plonas sviesto griežinėlis į tą įpjovą.Pabarstyti druska ir uždėti petražolę ant viršaus dar (pagerina skonį). Tada pridėti aplink bulves mažų sviesto gabalėlių (kelis) ir pašauti į prieš tai įkaitintą orkaitę, maždaug 200 laipsnių temperatūroje. Kepti maždaug 30-40 min. Tai bus puikus garnyras. Bulves geriausia rinktis kaimiškas, miltingas.
Desertas „Aguonų nirvana“
Reikės:
– 0.5 litro kefyro;
– 250 g grietinės (pagal skonį);
– 200 g cukraus;
– 3 šaukštų želatinos;
– 3-4 šaukštų aguonų.
Gaminimas:
Aguonas užmerkti šaltame virintame vandenyje, palikti 1-2 valandoms. Tada nukošti. Sudėti kefyrą, grietinę, cukrų, aguonas ir išmaišyti (kad neliktų gumuliukų galima išplakti elektriniu plakikliu). Maišant pilti želatiną plona srovele (kuri buvo ištirpinta prieš tai nedideliame kiekyje vandens, kaitinant ant silpnos ugnies). Masę supilstyti į nedidelius indelius arba į dubenį ir palikti šaldytuve 3-4 valandoms.
BTV nuotr./Desertas „Aguonų nirvana“ |