Putojančio vyno istorija Italijoje siekia dar Romos imperijos laikus. Jau tada iš šviesių Glera rūšies vynuogių romėnai gamino švelnaus ir lengvo skonio vyną, kuris buvo žinomas Puccino vardu. Praėjus 2000 metų Glera vynuogės tebeauginamos Italijoje, o iš jų daromas visame pasaulyje žinomas putojantis vynas Prosecco.
Italai ne be priežasties didžiuojasi savo putojančiu vynu. Lengvo, gaivaus skonio, pasižymintis vaisių ir gėlių aromatu vynas nesunkiai derinamas su skirtingais patiekalais. Kaip sako didžiausios Italijoje šeimai priklausančios vyno kompanijos ZONIN viceprezidentas Francesco Zoninas, nuo Prosecco prasideda praktiškai bet kuris italų susibūrimas.
Tradiciškai Prosecco gaminamas tik iš Glera rūšies vynuogių, tačiau nuo 2009 m. vyno gamyboje leidžiama naudoti ir kitas vynuoges: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio ir Pinot Nero, tačiau jų kiekis neturi viršyti 15 proc. Tokios proporcijos leidžia išsaugoti klasikinį Prosecco skonį ir kartu praturtinti jį įvairiais poskoniais, sukuriant skirtingos nuotaikos vynus.
Prosecco yra neatsiejamas ne tik nuo Glera rūšies vynuogių, bet ir nuo regiono, kuriame jis pagamintas. Tad rinkdamiesi vyną, atkreipkite dėmesį į DOC raides prie jo pavadinimo: DOC (itališkai „Denominazione di Origine Controllata”) reiškia kontroliuojamą vietos kilmės nuorodą ir garantuoja, kad vynas yra pagamintas laikantis šiam vynui būdingų gaminimo technologijų viename iš Treviso, Venice, Vicenza, Padua, Belluno, Gorizia, Pordenone, Trieste arba Udine regionų.
Prosecco – tai putojantis vynas, kurį rekomenduojama suvartoti per metus nuo pagaminimo. Todėl šis vynas nėra tinkamas ilgalaikiam saugojimui. Tam, kad atsiskleistų visa skonio ir aromato puokšte verta prisiminti kelias paprastas taisykles: Prosecco vartojamas atšaldžius jį iki 6–8 laipsnių, o geriausiai jam tinka vidutinio didumo tulpės formos taurė. Tik nedarykite klaidos pildami Prosecco į aukštas ir siauras šampano taures! Tokios taurės šiam vynui nėra tinkamos – dėl mažo paviršiaus ploto, vyno aromatas yra tarsi uždaromas ir negalima pajausti visos jo puokštės.
Dabar, kai jau žinote pagrindinius faktus apie Prosecco vyną, galima pasižiūrėti, kaip skirtingų vynuogių deriniai keičia vyno skonį ir charakterį. Pradėti siūlome nuo Italijos privačios vyno kompanijos ZONIN gaminamų putojančių Prosecco vynų. Septynios Zonin šeimos kartos augino vynuoges ir gamino vyną, per tą laiką jų kompanija iš mažo šeimos verslo išaugo į vieną didžiausių Italijoje.
Šiandien kompanija pristato trijų rūšių Prosecco vyną – Zonin Prosecco DOC White Edition, Zonin Prosecco DOC Grey Edition ir Zonin Prosecco DOC Black Edition – kurių kiekvienas pasižymi savitu skoniu ir aromatu. Zonin Prosecco DOC White Edition pagamintas iš Glera ir Pinot Bianco vynuogių, kurios suteikia jam jazminų, obuolių ir cinamono aromatą ir gaivų skonį su gėlių ir medaus natomis. Gaminant Zonin Prosecco DOC Grey Edition vyną, Glera vynuogės buvo maišomos su Pinot Grigio. Rezultatas – putojantis vynas, su intensyviu žaliųjų obuolių ir persikų aromatu ir lengvomis vaisinėmis natomis. Glera ir Pinot Noir vynuogių mišinys sukuria subtilaus skonio Zonin Prosecco DOC Black Edition putojantį vyną su erškėtrožių ir kardamono aromatu bei vyšnių poskoniu.
Tarp šių vynų kiekvienas gali atrasti jam labiausiai patinkantį skonį. Ir, galbūt, jūsų žodyne atsiras naujas bendrinis žodis, reiškiantis putojantį vyną – „prosecco“.