Tačiau pastaruoju metu stirniena, šerniena ar briediena vis dažniau atsiranda ant Lietuvos gyventojų stalo. Kokios yra išskirtinės šios mėsos savybės ir kuo ji skiriasi nuo pramoniniu būdu auginamų gyvulių mėsos, paaiškina žvėrienos žinovas, įmonės „Viltlit” direktorius Vigilijus Vansevičius.
1. Žvėriena nesukelia alergijų. Dėl savo natūralių savybių žvėriena daug rečiau nei naminių gyvulių mėsa sukelia alergines reakcijas. Specialistai pataria šia mėsa papildyti vaikų racioną, kadangi jie dažnai yra linkę į alerginius susirgimus. Pasak V. Vansevičiaus, mamos su mažais vaikais ypač vertina stirnieną, nes nepastebėta, kad ji sukeltų alergines reakcijas.
2. Natūralūs vitaminai ir mineralai. 100 g žvėrienos yra beveik 100 proc. vitamino B12 paros normos, tai – svarbus energijos šaltinis. Mėsoje esanti geležis reikalinga organizmo kraujo sistemai, cinkas veikia kaip antioksidantas, apsaugo žmogaus imuninę sistemą. Šie ir kiti vitaminai bei mineralinės medžiagos yra gaunami iš gamtos, nenaudojant sintetinių priedų, augimo stimuliatorių ar hormonų.
3. Antioksidantų šaltinis. Žvėrienoje yra daug antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių C bei E vitaminų. Su natūraliu pašaru žvėrių gaunami augalinės kilmės flavonoidai bei karatenoidai padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų poveikio, taip pat mažina Alzhaimerio, širdies ligų bei vėžio riziką.
4. Mėsa „be streso“. Laukiniai gyvūnai yra medžiojami jiems įprastoje aplinkoje, todėl jie nepatiria naminiams gyvuliams sukeliamo streso. Mokslininkų teigimu, stresas paskatina biocheminius procesus gyvūno raumenyse, dėl to prastėja mėsos kokybė.
5. Liesesnė mėsa. Laukiniai gyvūnai yra aktyvesni bei minta žole, lapais, uogomis bei vaisiais, todėl jų mėsa yra liesesnė nei naminių gyvulių, mintančių kombinuotu pašaru. Mokslininkų teigimu, žvėrienoje yra tik 1/7 naminių gyvulių mėsai būdingo riebalų kiekio ir trečdaliu mažiau cholesterolio, tačiau yra organizmui būtinų polinesočiųjų riebalų. Liesesnė mėsa padeda išvengti nutukimo, rimtų kraujotakos susirgimų, sumažina infarkto bei diabeto tikimybę.
6. Mėsos ekologiškumas. Pasak „Viltlit“ direktoriaus, ekologiškus produktus vertinantiems lietuviams žvėriena yra neatsiejama raciono dalis. Šiais laikais Lietuvoje beveik neįmanoma rasti pramoniniu būdu auginamų gyvulių mėsos, kurią galima būtų vadinti ekologiška. Savo ruožtu, žvėrienos mėsa yra ekologiška, nes žvėris auga miške ir minta natūraliai, be jokių modifikuotų papildų.
7. Kitos mėsos spalvos. Žvėriena išsiskiria savo spalva. Kitaip nei naminė mėsa, ji paprastai būna sodriai raudonos arba rudos spalvos. „Viltlit“ direktoriaus teigimu, nereikia bijoti „tamsios“ mėsos, kadangi tai ženklas, jog gyvūnas buvo sveikas, užaugęs ir subrendęs natūralioje aplinkoje.
8. Ypatingas žvėrienos skonis. Gurmanai vertina specifinį žvėrienos skonį bei kvapą. Jį atskleidžia skirtingi kulinarijos būdai, marinatai, išskirtiniai padažai. Tačiau žmonėms, kurie mėgsta tradicinius skonius, patariama ragauti atitinkamai marinuotą mėsą. Ji išlaikys svarbiausias maistines savybes bei bus kiekvienam priimtino skonio. Gaminant reikėtų vengti riebalų naudojimo, tai išsaugos naudingas mėsos savybes.
9. Tradicijų ištakos. Dar senovės lietuviai garsėjo žvėrienos patiekalais. Puikiai ruošti elnienos, stirnienos bei šernienos valgiai buvo itin vertinami užsienyje. Garsūs Europos restoranai naudojosi Lietuvos kulinarų sukurtais receptais. Tuo metu žvėrienos patiekalus gausiai valgė ne ik Lietuvos karališkosios šeimos atstovai, didikai ir turtingi miestų gyventojai, bet ir paprasti kaimų ir miestų žmonės.
10. 75 proc. lietuvių yra ragavę žvėrienos. Neseniai atlikta apklausa parodė, jog net 75 proc. Lietuvos gyventojų bent kartą gyvenime yra ragavę žvėrienos. Apklausa atskleidė, kad lietuviai labiausiai vertina stirnieną, šernieną ir briedieną.