Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų kulinarai, tarp jų ir Jamie Oliveris, stoja ginti žuvų

Garsusis britų konservatyvumas pasireiškia ir per kulinariją, praneša leidinys „Independent“. Anglosaksiškas užsispyrimas valgyti tik tradicinius žuvų patiekalus būtų pusė bėdos, jei nedarytų žalingos įtakos biologinių rūšių pusiausvyrai vandenyne.
Jamie Oliveris
J.Oliveris ragins britus valgyti įvairių rūšių žuvis, pasitelkęs nacionalinės televizijos tribūną. / AOP nuotr.

Gyventojų apklausos rodo, kad Didžiojoje Britanijoje populiarūs tik tradiciniai žuvų patiekalai iš menkių, silkių ir pikšų, o kitas žuvis konservatyvieji britai ignoruoja. Aplinkosaugininkai teigia, kad tokia situacija daro neigiamą įtaką daugelio vertingų žuvų ištekliams, nes, neoficialiais duomenimis, britų žvejai verslininkai slapta išmeta net iki 60 proc. laimikio, pakliūvančio į tinklus ir gaudykles. Jie žino, kad šio laimikio vis tiek niekas nenupirktų, o į žuvų aukcionus ir turgus žvejai gabena beveik vien minėtų trijų rūšių žuvis. Gamtai daroma milžiniška žala. 

Į aplinkosaugininkų raginimus įvairinti žuvų patiekalų racioną atsiliepė garsūs šalies kulinarai Jamie Oliveris ir Hestonas Blumenthalis. Jiedu ėmėsi iniciatyvos supažindinti konservatyviuosius tėvynainius su netradiciniais žuvų patiekalais ir praktiškai pademonstruoti, kad jie taip pat gardūs.

J.Oliveris šiam dalykui skirs net 10 televizijos laidų, kuriose bus pasakojama, kaip išsikepti jūrinių ešerių, plekšnių kepsnių arba skumbrių filė. H.Blumenthalis paskelbė, kad jo restoranuose atsiras specialus įvairiausių žuvies patiekalų meniu, į kurį įtraukti net jūros agurkų ir medūzų traškučiai, ir paragino gyventojus ateiti paragauti netradicinių gardumynų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?