15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti

Kaip poilsiaujant paragauti šviežios silkės?

Šilta vasara vilioja paatostogauti pajūryje, na, o būnant ten, kur žvejojamos žuvys, maga paragauti ne tik rūkytų karšių, kurių gali gauti bet kuriame prekybos centre, bet ir šviežios žuvies, o ypač dar neseniai buvusios Raudonosios knygos sąraše Kuršmarių silkės – perpelės. Kaip šią egzotišką žuvį paruošti?
Perpel_ II
Perpelė

Perpelės – panašios į silkes, jų spalva – sidabrinė, kūnai suploti, tokios pat spalvos ir žuviena. Bet perpeles lengva atskirti nuo silkių, nes pirmųjų galva – didesnė, o palei šoninę liniją nutėkšta stambokų tamsių taškų serija. Smaližiai teigia, kad perpelių žuvienos skonis – subtilesnis, tačiau silkė mėsingesnė ir turi sąlyginai mažiau ašakų. Pagal senuosius pamario gyventojų rerceptus perpeles galima kepti lauže įvyniotas į storą popierių, o kad jos būtų skanesnės pilvas prikemšamas žalumynų ir lašinukų arba šoninės gabaliukų mišiniu. Perpelę kaip bet kurią šviežią, t.y. nesūdytą, silkę galima kepti elementariausioje keptuvėje, į kurią įpiltas valgomasis šaukštas druskos. Toks patiekalas nedaug kuo skiriasi nuo kuojos ar ešerio kepsnio, tačiau, kulinarų nuomone, gardžiausia – sūryme su prieskoniais marinuota perpelė. 

Šį patiekalą nesunkiai galima pataisyti namų sąlygomis. Ko prireiks? Pirma, stiklainio arba uždengiamo indo, antra, šviežios perpelės kilogramo. Tiesa, žuvis turi būti išskrosta ir be galvų (jei sūdoma su galva, reikia išpjauti žiaunas, nes jos suteikia patiekalui karstelėjusį skonį).  Supjaustytą gabalais žuvį reikia sudėti į stiklainį ir paruošti marinadą. Į katiliuką įpilama šilto virinto vandens, kuriame ištirpinama druska ir cukrus. Tada vanduo užvirinamas, palaukimama kol jis atauš ir šiuo marinade užpilama į stiklainį sudėta perpelė. Prieš pilant marinadą į stiklainį suberiami garstyčių milteliai ir prieskoniai. Kad perpelė įsisūrėtų, reikia stiklainį parą palaikyti vėsioje vietoje. Sūdyta perpelė valgoma su marinuotais ar žaliais svogūnais, duona ar virtomis šviežiomis bulvėmis.

Receptas

Marinatas: 1 l vandens, 2 valgomieji šaukštai druskos, 1 valgomasis šaukštas cukraus, 1 valgomasis šaukštas acto arb citrinos rūgšties.

Žuvis: perpelė – 1 kg.

Prieskoniai: 2-3 gvazdikėliai, 2-4 juodieji pipirai, garstyčių milteliai – 1 arbatinis  šaukštelis, 2 lauro lapai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais