Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl žuvis apsimeta negyva

Mokslininkams seniai žinoma, kad žinduoliai sugeba apsimesti negyvais, siekdami apsisaugoti nuo pavojaus arba norėdami pergudrauti grobį, kaip tai daro lapės tykojančios maitvanagių, tačiau, kad tokį dalyką sugeba simuliuoti žuvys – fenomenalus atvejis.
 Sumani ciklidžių šeimos žuvis sugeba apsimesti negyva, kad priviliotų jūros sanitarus, o paskui juos suryja
Sumani ciklidžių šeimos žuvis sugeba apsimesti negyva, kad priviliotų jūros sanitarus, o paskui juos suryja

Žūklės paslaptys ir patarimai „Facebook'e“: dalinkis ir naudokis

Vandenyno gelmėse gyvena nemažai sumanių medžiotojų, sugebančių taip susilieti su aplinka, kad grobis, nieko neįtardamas, praktiškai įplaukia medžiotojui į nasrus, o jūros velniai, tikra to žodžio prasme prasme, savo aukas sumeškerioja, tik jų meškerė – ūsą primenanti atauga su švytinčiu galu, svyranti nuo viršutinės lūpos ir viliote viliojanti smulkų mailių pasidomėti, kas čia vyksta, ir dėl lengvabūdiškumo atsiduriantį plėšrūno panosėje, tačiau dabar tyrinėtojams pavyko užfiksuoti, kad tarp žuvų yra dar sumanesnių medžiotojų.

Tropiniuose vandenyse gyvenanti cichlidžių šeimos žuvis Harpolochromis livingstoni savo aukas vilioja kaip lapė – žuvis gulasi ant dugno ir apsimeta negyva. Pelekai nusvyra ir nė nekrusteli, tačiau tai tik pusė Harpolochromis livingstoni sugebėjimų. Kad „negyvėlė“ tikroviškiau atrodytų, ji pakeičia spalvą ir pasidengia lavondėmėm. Suprantama, kad tokios metamorfozės negali vykti nepastebėtos visur šmirinėjančių jūros sanitarų. Jie prisistato pasmaguriauti dvėselienos ir netgi ima pešioti apsimetėlę, tačiau tada plėšrūnas akimirksniu atgyja ir stveria tuos, kurie ką tik rengėsi suvalgyti jį patį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai