Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laima Andrikienė: Europos Parlamento darbotvarkėje – žuvys ir Bendroji žuvininkystės politika

Trečiadienį Strasbūre Europos Parlamentas balsavo dėl šios ES institucijos rekomendacijų priimant ES bendrosios žuvininkystės politikos pagrindinį reglamentą. EP priimtame dokumente numatomos priemonės stabdyti pernelyg intensyvią žvejybą, drausti išmesti atgal į jūrą netikslinį laimikį, nustatyti tvarios žvejybos kvotas. Šiai rezoliucijai pritarė 502 Europos Parlamento nariai, nepritarė 137, o susilaikė 27.
Europarlamentarė Laima Andrikienė
Europarlamentarė Laima Andrikienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Dėl intensyvios žvejybos žuvų ištekliai Baltijos jūroje sparčiai mažėja. Jei nepadarysime išvadų dabar ir nesiimsime priemonių, kurios įpareigotų taupiai naudoti žuvų išteklius, neįgyvendinsime žuvų išteklių atkūrimo strategijos, tai po kelerių metų atsidursime apgailėtinoje padėtyje: turėsime žvejų, bet neturėsime žuvų, žvejams nebus ką žvejoti. Todėl balsuodami dėl Europos Parlamento rekomendacijų ES Tarybai dėl ES bendrosios žuvininkystės politikos pagrindinio reglamento, mes, europarlamentarai iš valstybių, esančių aplinkui Baltijos jūrą, kiek įmanoma susivienijome, peržengdami ir partinių grupių ribas. Pasirodė, kad aplinkui Baltijos jūrą ir Viduržemio jūrą gyvenančiųjų interesai ir pozicijos dėl žuvų ir žuvininkystės politikos gerokai skiriasi, kai kuriais klausimais – net radikaliai“, – po balsavimo dėl minėto dokumento sakė Lietuvos atstovė dr. Laima Andrikienė.

Lietuvos atstovė Laima Andrikienė sakė balsavusi už šią rezoliuciją, palaikydama Lietuvos gamtininkų poziciją, t.y. didžiausios tausios žvejybos laimikio principą, žvejybos pajėgumų apibrėžimą, draudimą išmesti atgal į jūrą netikslinį laimikį ir t.t.

Numatoma leisti kasmet sužvejoti tik tiek tam tikros rūšies žuvų, kiek jų per metus atsinaujina. Taip tikimasi iki 2020 m. atkurti sumažėjusius žuvų išteklius. Tai leistų papildomai sugauti 15 mln. tonų žuvies ir sukurti 37 tūkst. naujų darbo vietų. ES planuoja sudaryti tikslesnius daugiamečius žuvų išteklių valdymo planus remdamasi valstybių pateiktais moksliniais duomenimis.

Bus siekiama nuo 2014 m. įpareigoti žvejus iškrauti visą sužvejotą laimikį uoste, kad žuvys nebūtų išmetamos dėl netinkamo dydžio ar rūšies. Skirtingoms žuvų rūšims ši prievolė įsigaliotų skirtingu metu, pavyzdžiui, Baltijos jūros lašišoms – vėliausiai nuo 2014 m., o visai žvejybai Baltijos jūroje – vėliausiai nuo 2016 metų.

Priimtoji rezoliucija leis Europos Parlamentui pradėti derybas su ES Taryba, siekiant patvirtinti šiuos teisės aktus. Šiuo metu Tarybai pirmininkaujanti Airija siekia susitarimo dėl jų iki birželio pabaigos, kad atnaujinti teisės aktai įsigaliotų nuo 2014 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai