Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gigantiškų ryklių – megalodonų – išnykimo faktas neužfiksuotas

Neseniai buvo paviešintas faktas, kad 1954 metais viename iš Adelaidės uosto Australijoje dokų, valant laivo „Rashel Kohen“ dugną nuo kriauklių, korpuso apkaloje buvo aptikti įsmigę 17 didžiulių dantų, kurių plotis siekė 8, o aukštis 10 cm. Kam jie priklauso ir kaip galėjo įsmigti į laivo apkalą?
 Baltojo ryklio dantys šalia megalodono ilčių atrodo nykštukiniai
Baltojo ryklio dantys šalia megalodono ilčių atrodo nykštukiniai

Tokie dantys, pasak Wowfacts.net  portalo, galėjo priklausyti gigantiškam rykliui – megalodonui, tačiau manoma, kad šios žuvys išnyko prieš 1,5 mln. Mokslininkų nuomone, megalodonų ilgis buvo 20-30 m, o masė – nuo 50 iki100 tonų. Megalodono grobis – kašalotai ir ūsuotieji banginiai, tad šie superplėšrūnai vadinamojoje vandenyno mitybinėje grandinėje užėme aukščiausią pakopą.

Tokius didžiulius trikampio formos dantis, primenančius dabartinių ryklių dantis, tyrinėtojai aptinka įvairiuose pasaulio regionuose, o tai rodo, kad megalodonai gyveno visame pasauliniame vandenyne. Mįslingas radinys mokslininkams kelia daug minčių, nes filmo „Nasrai“ scenarijaus autorių fantazija gali pasirodyti labai artima tikrovei.

Geologai gyvūnų rūšį laiko išmirusia, jei jos egzistavimo pėdsakų neaptinkama daugiau kaip 400 000 metų. Tuo tarpu nustatyta, kad paskutinių aptiktų Taityje ir mūsų gimtosios Baltijos pakrantėse megalodonų dantų amžius – vos 11 000 metų. Šie dantys net nespėjo iki galo suakmenėti. Todėl mokslininkai, teigia, kad, atsižvelgiant į tai, jog realiai ištirta tik 10 proc. pasaulinio vandenyno gelmių, gali būti, jog megalodonai anaiptol neišnyko ir vis dar gyvena didžiulėse gelmėse.

Savo teiginius mokslininkai grindžia faktais: giliavandenis plačiažiobtis ryklys buvo aptiktas tik 1976 metais, be to, atsitiktinai – vienas egzempliorius įstrigo okeanologų laivo inkaro grandinėje netoli Havajų. Per praėjusius 36 metus šiuos ryklius matė tik 25 kartus ir tik negyvus, išmestus į krantą. Ryklys goblinas buvo sugautas 1887 metais, o iki to laiko buvo laikomas išnykusiu. Tad mokslininkai kol kas neatmeta versijos, kad australų laivo apkaloje savo dantis galėjo palikti realus megalodonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai