Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės praktika. Kukurūzo grūdo magija

Kai pirmieji saulėtekio spinduliai nušvietė ežerą, atrodė, kad priešais didžiulis garuojantis katilas. Rūko kamuoliai virto tokie tiršti, kad sunku buvo įžiūrėti už dešimties metrų užmestas plūdes. Staiga viena jų paniro. Pakirtimas. Laimikis buvo menkas – dviejų penkličių dydžio plakis. Per pusvalandį tokių žuvelių užkibo dvi dešimtys.
Per du dešimtmečius mūsų krašto žuvys pamėgo naują masalą – kukurūzų grūdus
Per du dešimtmečius mūsų krašto žuvys pamėgo naują masalą – kukurūzų grūdus

Žūklės laimikių nuotraukas su aprašymais siųsk zukle@15min.lt.

Prisijunk prie Žūklės laimikio tinkle FACEBOOK.

Ant kabliuko užvėrus slieką, situacija nepasikeitė – kibo smulkūs plakiai, tarp kurių pasitaikydavo vienas kitas ešeriukas.

Trečias kartas

Kai masalas buvo pakeistas trečią kartą ir į gelmę nugrimzdo kukurūzo grūdas, plūdė dar nespėjusi kaip reikiant atgauti pusiausvyros, akimirksniu dingo iš akių. Stambi kaip kultuvė kuoja sulenkė meškerykotį ir ilgai suko ratus gelmėje, kol pagaliau pagaliau pasidavė, iškilo į paviršių  ir atsidūrė graibšte. Tokios rinktinės kuojos kibo tris valandas, kol įdienojo, o vaišinosi jos tik kukurūzų grūdais. Kiekvienas moksleivis žino, kad kukurūzų tėvynė – Amerikos žemynas. Tad, regis, šiuos gintarinius grūdus turėtų pažinoti ir mėgti tiktai tenykštės žuvys, o mūsiškės garbinti tik klasikinį lietuvišką masalą – šutintus kviečius. Bet taip nėra – per porą pastarųjų dešimtmečių įvairiais būdais paruošti kukurūzų grūdai visiems laikams įsitvirtino tarp Europoje naudojamų žvejybos masalų.

Populiarumo topas

Įdomiausia, kad konservuoti, šutinti, mirkyti, cukruoti ir kitaip pagardinti kukurūzai užima viena pirmųjų vietų masalų reitinge. Jie nusileidžia tik sliekams ir musės lervoms, tačiau į vienus vartus kukurūzai nukonkuravo anksčiau karaliavusį šiltojo sezono masalą – šutintus kviečius.

Tokio populiarumo priežastis akivaizdi – kukurūzus pamėgo beveik visos karpinės žuvys. Net lynai, kurių valgiaraštyje šutinti kviečiai buvo įrašyti pačiame gale, nes šios lėtapėdės žuvys labiau mėgsta mėsiškus patiekalus. Magiška kukurūzo grūdo trauka lengvai paaiškinama – jis ne tik labai maistingas, bet ir gardus. Kukurūzo skonis patinka kuojoms, karšiams, karosams, karpiams, aukšlėms, lynams, amūrams, plačiakakčiams. Kad kukurūzo grūdo kulinarinės savybės būtų dar patrauklesnės, jie šutinami, tada tampa minkšti bei sultingi. Žuvims juos triaukšti – malonumas.

Aukštas rangas

Kad būtų gardesni ir patrauklesni žuvims, kukurūzų grūdai mirkomi saldžiuose sirupuose, kad įgautų pikantišką aromatą. Vengrijoje, kuri yra mūsų žemyno kukurūzų aruodas, reziduojanti meškeriojimo masalų gamybos komapanija „Carp Zoom“ sukūrė dešimtis receptų, kaip pagardinti kukurūzų grūdus. Tarp jų populiariausiasi – mirkymas medaus ir vanilės sirupuose.

Jei naudosite šį masalą, nepamirškite, kad sukurti specialiai kukurūzų grūdams pritaikyti kabliukai, kurių plotis tarp kotelio ir geluonies lygus vidutiniam kukurūzo grūdo pločiui. Šio tipo kabliukų forma primena kukurūzo grūdą, todėl šis masalas užmetant laikosi labai tvirtai, o pakertant žuvį kabliuko geluonis sminga tiksliai į gardumyną ragaujančio smaližiaus lūpą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos