Žūklės laimikių nuotraukas su aprašymais siųsk zukle@15min.lt.
Prisijunk prie Žūklės laimikio tinkle FACEBOOK.
Ant kabliuko užvėrus slieką, situacija nepasikeitė – kibo smulkūs plakiai, tarp kurių pasitaikydavo vienas kitas ešeriukas.
Trečias kartas
Kai masalas buvo pakeistas trečią kartą ir į gelmę nugrimzdo kukurūzo grūdas, plūdė dar nespėjusi kaip reikiant atgauti pusiausvyros, akimirksniu dingo iš akių. Stambi kaip kultuvė kuoja sulenkė meškerykotį ir ilgai suko ratus gelmėje, kol pagaliau pagaliau pasidavė, iškilo į paviršių ir atsidūrė graibšte. Tokios rinktinės kuojos kibo tris valandas, kol įdienojo, o vaišinosi jos tik kukurūzų grūdais. Kiekvienas moksleivis žino, kad kukurūzų tėvynė – Amerikos žemynas. Tad, regis, šiuos gintarinius grūdus turėtų pažinoti ir mėgti tiktai tenykštės žuvys, o mūsiškės garbinti tik klasikinį lietuvišką masalą – šutintus kviečius. Bet taip nėra – per porą pastarųjų dešimtmečių įvairiais būdais paruošti kukurūzų grūdai visiems laikams įsitvirtino tarp Europoje naudojamų žvejybos masalų.
Populiarumo topas
Įdomiausia, kad konservuoti, šutinti, mirkyti, cukruoti ir kitaip pagardinti kukurūzai užima viena pirmųjų vietų masalų reitinge. Jie nusileidžia tik sliekams ir musės lervoms, tačiau į vienus vartus kukurūzai nukonkuravo anksčiau karaliavusį šiltojo sezono masalą – šutintus kviečius.
Tokio populiarumo priežastis akivaizdi – kukurūzus pamėgo beveik visos karpinės žuvys. Net lynai, kurių valgiaraštyje šutinti kviečiai buvo įrašyti pačiame gale, nes šios lėtapėdės žuvys labiau mėgsta mėsiškus patiekalus. Magiška kukurūzo grūdo trauka lengvai paaiškinama – jis ne tik labai maistingas, bet ir gardus. Kukurūzo skonis patinka kuojoms, karšiams, karosams, karpiams, aukšlėms, lynams, amūrams, plačiakakčiams. Kad kukurūzo grūdo kulinarinės savybės būtų dar patrauklesnės, jie šutinami, tada tampa minkšti bei sultingi. Žuvims juos triaukšti – malonumas.
Aukštas rangas
Kad būtų gardesni ir patrauklesni žuvims, kukurūzų grūdai mirkomi saldžiuose sirupuose, kad įgautų pikantišką aromatą. Vengrijoje, kuri yra mūsų žemyno kukurūzų aruodas, reziduojanti meškeriojimo masalų gamybos komapanija „Carp Zoom“ sukūrė dešimtis receptų, kaip pagardinti kukurūzų grūdus. Tarp jų populiariausiasi – mirkymas medaus ir vanilės sirupuose.
Jei naudosite šį masalą, nepamirškite, kad sukurti specialiai kukurūzų grūdams pritaikyti kabliukai, kurių plotis tarp kotelio ir geluonies lygus vidutiniam kukurūzo grūdo pločiui. Šio tipo kabliukų forma primena kukurūzo grūdą, todėl šis masalas užmetant laikosi labai tvirtai, o pakertant žuvį kabliuko geluonis sminga tiksliai į gardumyną ragaujančio smaližiaus lūpą.