Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti
2013 02 16 /18:19

Stintos po du litus Palangoje tirpte tirpo

Į Lietuvos kultūros sostine tapusią Palangą jau plūsta svečiai: kurorte dešimtą kartą nukloti nuo stintų lūžtantys stalai.
Į Palangą plūdo stintų mėgėjai
Palangiškiai kviečia atvažiuoti paragauti stintų. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Jau prieš pietus į Palangą nusidriekė automobilių eilės, eismą reguliuoti ėmėsi pareigūnai. Šventės metu ribojamas eismas kai kuriomis kurorto gatvėmis, tad kai kurie vairuotojai vis suko ratus, ieškodami, kur įsprausti automobilį.

Prieš dešimtmetį Palangos verslininkams kilusi mintis, žiemą sukviesti svečius ragauti stintų, išaugo į tradicinę gausią šventę. Šiemet jį tęsis dvi dienas – tas kas nespėjo stintų paragauti šeštadienį, galės tai padaryti sekmadienį. 

Kepta, virta, sūdyta, vytinta, džiovinta – stinta gali būti ruošiama įvairiausiais būdais. Šiemet, kaip teigė organizatoriai, šventei paruošta beveik 6 tonos žuvies. Anot vieno iš šventės sumanytojo, „Stintų ordino“ magistro Klaido Pakutinsko, jokia kita žuvis šitiek dėmesio nebūtų susilaukusi. „Stintos pasirodo vėlyvą rudenį ir pasilieka iki kovo. Kitu metu pagauta ji ne tokia kvapni ir skani“, – teigė K.Pakutinskas. 

Tiesa, prieš kelerius metus rengėjams teko rimtai pasukti galvą, iš kur gauti stintų. Tą žiemą Baltijos jūra pagailėjo šios žuvies. 

Šiemet stintos prie krantų pasirodė gana anksti, o žvejai trynė rankomis matydami pilnus tinklus. 

Šeštadienį žuvienę J.Basanavičiaus gatvėje virė ir stintas ant įkaitusių grotelių vartė 25 kurorto restoranų šefai. 

Šiemet žuvienės dubenėlis kainavo 2-6 Lt. Popietę kai kurie restoranai jau plovė tuščius puodus – žuvienės buvo nelikę. Keptų stintų kainos jau kelerius metus nesikeičia – penkios keptos žuvelės kainavo 10 Lt. Prie puodų nusidriekė žmonių eilės. Vytintos stintos taip pat kainavo po 2 Lt. Litro talpos stiklainis su marinuotomis stintomis šventėje atsiėjo 25 Lt. Kilogramas šviežių stintų kainavo 15 Lt.

Šventėje buvo galima paragauti ir karšto alaus su avietėmis, pyragaičių su stintomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos