Baimintis, kad stintos vasario viduryje nebus pakankamai, pasak Palangos kultūros centro direktoriaus Žilvino Kažio, tikrai nereikia. „Stintų jau yra, ir jų tikrai nepritrūks šventės metu. Vien vietos žvejų, kurie „Palangos stintos“ metu prekiaus žuvimi, daugiausia – stinta, yra užsiregistravę trisdešimt. Verslininkai – kavinių bei restoranų atstovai – taip pat nepritrūks šviežios stintos“, – sakė Ž. Kažys.
Tad vasario 15 d. visoje J. Basanavičiaus gatvėje neabejotinai pasklis stintų kvapas. Kurorto verslininkai šiai šventei rengiasi labai atsakingai – Palangoje į Bumbeklių klubą susibūrę gurmanai du mėnesius bandė įvairiausius žuvų derinius, kad išgautų ypatingą žuvienės skonį. Būtent jos, pagal ypatingą receptą išvirtos Bumbeklių klubo žuvienės, kitą šeštadienį J. Basanavičiaus gatvėje, ties klubo būstine – kavine „Molinis ąsotis“ – bus išvirta 100 litrų. „Žuvienė bus verdama iš keturių rūšių žuvų, iš kurių didžiausią dalį, be abejo, sudarys stinta. Taip pat šį valgį paskaninsime Baltijos menke, lašiša ir ypatingo skonio priduosiančia ežero žuvimi“, – kalbėjo vienas iš Bumbeklių klubo narių, kurorto verslininkas Gintaras Sičiūnas.
Tie verslininkai, kurie nepriklauso gurmanų Bumbeklių klubui, taip pat labai atsakingai rengiasi artėjančiai „Palangos stintai“. „Visi savo sumanymus laiko paslapty, bet tikrai žinau, kad naujienų bus“, – sakė G. Sičiūnas.
Praalkusiems nosį kutens ne tik ruošiamos stintos, bet ir kitokios žuvies kvapai – Jūratės ir Kastyčio skvere įsikurs geriausi šalies barbekiu meistrai, dalyvausiantys Žuvies barbekiu čempionate. Reikiamą kiekį žuvies čempionato dalyviams parūpins UAB „Taurys“.
Varžybose dalyvausiančios komandos tarpusavyje rungsis, kas išvirs skanesnę žuvienę bei pagamins gardesnį karštą užkandį iš stintų, menkių bei plekšnių. Kadangi žuvį ruoš profesionalūs virtuvės šefai, jau dabar aišku, kad originalumo, gaminant patiekalus, meistrai neturėtų pristigti.
Žiūrovai, stebėdami žuvies barbekiu čempionato dalyvių kovas, neturės kada nuobodžiauti – jie galės ne tik matyti, kaip ruošiama žuvis, bet ir pabendrauti su varžybų dalyviais. „Vis norintieji pamatys, kaip išradingai galima pagaminti patiekalus iš stintų – tikrai nebūtina apsiriboti tik žuvies pavoliojimu miltuose bei iškepimu. Virtuvės šefai visada noriai pasidalins savo receptais bei patirtimi“, – sakė Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos direktorius Aurelijus Bagočiūnas.
Norintieji paskanauti profesionalų pagamintų netradicinių valgių taip pat neliks nuvilti – šventės „Palangos stinta“ metu bus galima paragauti ne tik tradicinės žuvienės ar keptos stintos, bet ir, pavyzdžiui, blynų su žuvimi ir kitokių mažiau įprastų patiekalų.
Stintų šventė Palangos J. Basanavičiaus gatvėje šurmuliuos jau vienuoliktą kartą. Svečiai bus kviečiami ne tik paragauti įvairiais būdai pagamintos stintos, bet ir įsigyti tautodailininkų dirbinių, siūlomų kermošiuje, sudalyvauti stintų meškeriojimo varžybose, pasigėrėti Stintų barbekiu čempionato dalyvių išmone, pasiklausyti liaudiškų melodijų bei pasinerti į jau tradicija tapusias žvejiškas linksmybes.
Kartu su švente „Palangos stinta“ kurorte vyks ir dar vienas didžiulis renginys – sveikuolių organizuojama Grūdinimosi šventė. Į Palangą suvažiuos sveikuoliai iš visos Lietuvos, čia vyks rytinės mankštos gryname ore, veiks įdomių susitikimų klubas, sveiko maisto produktų mugė. Tačiau bene labiausiai žiūrovus dominanti sveikuolių dovanojama atrakcija smalsuolių lauks prie jūros tilto – čia vyks tradicinės vadinamosios ruonių maudynės.