Švedai abejoja, kad Baltijos žuvys valgomos

Švedijos mokslininkai Baltijos jūros žuvų ir moliuskų organizmuose aptiko nervus paralyžiuojančių nuodų – šią informaciją patvirtina detalūs tyrimai, kuriuos atliko Stokholmo universiteto Botanikos instituto ir Analitinės chemijos skyriaus specialistai.
naras
Naras

Prieš penkerius metus nervus paralyžiuojančių cheminių medžiagų pėdsakų aptikta mėlynųjų ir žaliųjų dumblių lastelienoje bei cianidinėse bakterijose. Tada manyta, kad tai nekelia jokio pavojaus kitiems gyvūnams, o tuo labiau žmogui. Dabar, mokslininkų teigimu, nerimą kelia tai, kad nauji tyrimai, kurie buvo atlikti keleriopai padidinus matavimų tikslumą, parodė, jog nervus paralyžiuojančių medžiagų aptinkama organizmuose, į kuriuos per mitybinę grandinę pakliūva cianidinių bakterijų. Tarp jų – žuvys ir moliuskai, kurie tiesiogiai patenka į žmogaus racioną.

15

Nervus paralyžiuojančios medžiagos pamažu nuodija organizmą, provokuodamos įvairius pakitimus ir ilgainiui jei ne sukelia, tai bent žymiai padidina tikimybę susirgti skleroze, Parkinsono ar Alzhaimerio ligomis. Dabar švedai planuoja detaliau ištirti, kokių žuvų organizmuose kaupiasi daugiausia kenksmingų medžiagų. Na, o tokių tyrimų būtinumas savaime perša klausimą: ar Baltijos žuvis dar galima valgyti nesibaiminant, kad ilgainiui tai turės neigiamų pasekmių sveikatai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas atskleidė: „Lidl“ dažno vartojimo prekių krepšelis – pigiausias
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai