Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 08 09 /2012 08 10

Kodėl ryškūs bateliai dera prie olimpinių medalių

Jie tokie ryškūs, kad nepastebėti neįmanoma. Ypač ant raudonos Londono žaidynių stadiono dangos. Vieni mano, kad jie neša sėkmę, kiti – kad tai paskutinis mados klyksmas. Sporto – ir ne tik – pasaulį užvaldė spalvingų sportinių batelių manija.
Vis daugiau atletų avi skirtingų spalvų batelius
Vis daugiau atletų avi skirtingų spalvų batelius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Citrininė, žalia, geltona, salotinė – kokių tik apibūdinimų nesulaukia ši spalva. Vieniems ji rėžia akį ir asocijuojasi su prastu – turginiu, kičiniu – skoniu, kitiems tai atrodo puikus būdas išsiskirti. Kaip bebūtų, dauguma Londono olimpiniame stadione susigrūmusių atletų avi būtent tokius batelius.

U.Boltas renkasi baltą spalvą

„V.Aleknos tik batų padai buvo ryškūs, užtat jis ir nelaimėjo medalio“, – šypsodamasi konstatavo viena kolegė. Tuo tarpu jo varžovai – aukso medalį pelnęs vokietis Robertas Hartingas ir bronzą iš V.Aleknos nugvelbęs estas Gerdas Kanteris – avėjo iš tolo šviečiančius ryškius batelius. Lietuvė sprinterė Lina Grinčikaitė Londono olimpiadoje bėgimo takeliu taip pat skriejo su salotinės spalvos bateliais, tačiau liko septyniolikta.

Greičiausias planetos vyras Usainas Boltas finišą pirmasis kirto avėdamas baltus batelius. Iš paskos su salotinės spalvos bateliais lėkę Ryanas Bailey ir Churandy Martina pasidalijo penkta šešta vietomis.

Taigi sportinė sėkmė nuo batelių spalvos nepriklauso. Ką tuomet reiškia ši ryški spalva ir kodėl ji taip išpopuliarėjo?

Švyti ant raudonos dangos

Ant šviesiai žalios spalvos batelių, kuriuos avi Londono olimpiadoje dalyvaujantys atletai, dažniausiai yra garsus prekių ženklas „Nike“.

Nustatyta, kad iš vaivorykštės spalvų spektro žmogaus akis labiausiai pastebi žalią ir geltoną. Taigi „Nike“ išleido „Volt“ vadinamus kedus, kurie ant raudonos stadiono dangos gerai matomi ir tai prekių ženklui daro didelę reklamą. Net jeigu tokius batelius avi dauguma sportininkų, ši spalva vis tiek itin pastebima.

Iš kitos pusės, ryški avalynė leidžia geriau pastebėti sportininkų daromas klaidas. Pavyzdžiui, ar atletas neužmynė ant kokios linijos arba kada ją pasiekė.

Į visa tai galima žvelgti ir per spalvų reikšmių prizmę: žalia simbolizuoja jaunystę, sveikatą, atsinaujinimą, gyvastį, viltį, laisvę. Tai, ko reikia geram sportininkui.

Priderino prie medalių juostelių

Batų dizainerė Rūta Rimšelienė pasakojo, kad garsiai kompanijai išleidus naują sportinių batelių liniją, paprastai siekiama ją išskirti ne tik patobulintomis ar naujomis techninėmis savybėmis, bet ir neįprasta spalva.

Šių metų mados tendencija – švelni obuolio spalva, kuri yra ir olimpinių žaidynių išskirtinumas. Beje, ši spalva labai dera su violetine, o olimpinių medalių juostelės neatsitiktinai būtent violetinės.

„Šių metų mados tendencija – švelni obuolio spalva, kuri yra ir olimpinių žaidynių išskirtinumas. Beje, ši spalva labai dera su violetine, o olimpinių medalių juostelės, kiek domėjausi, neatsitiktinai būtent violetinės,“ – pasakojo dizainerė.

Pati dizainerė labiausiai susižavėjo ne šviesiai žaliais, bet JAV krepšinio rinktinės bateliais, ant kurių buvo pavaizduota vėliava ir sparnai.

Veržiasi į kasdienę madą

Ne tik lengvaatlečiai, bet ir krepšininkai, futbolininkai pastaruoju metu pamėgę ryškiaspalvius batelius. Kai kurie renkasi geltoną, raudoną, žalią, mėlyną spalvas arba apsiauna skirtingos spalvos batais.

Tokia spalvų gama iš sporto aikštelės po truputį persikelia ir į gatves – žmonės bando spėti kartu su pasauliu, kurio matomiausi atstovai – garsūs sportininkai.

R.Rimšelienė tikino, kad sportinės avalynės dizaineriai dažnai pateikia drąsias, netikėtas vizijas, tik ne visos jos būna įgyvendinamos.

„Jie siūlo įvairiausių naujų galimų idėjų: sportinius batus, atrodančius kaip traktoriai, drakonai, su lemputėmis ir su kitokiais netikėtais atributais. Tačiau iš jau įgyvendintų idėjų pastebėjau, kad vyrų sportinės avalynės madoje įsigalėjo daug spalvų, pavyzdžiui, labai populiarus oranžinės ir mėlynos derinys. Teko matyti ir fuksijos (šviesiai rožinės) spalvos vyriškų kedų. Arba su žvaigždutėmis. O žali ar geltoni sportiniai bateliai labiausiai išpopuliarėjo pastaruoju metu. Populiarūs ir neryškūs bateliai – balti, pilki, bet jų padai būna oranžiniai, raudoni“, – pasakojo dizainerė.

Populiariausia sportinės avalynės ir aprangos spalva Lietuvoje, be abejonės, – žalia. 
„Ji asocijuojasi su mūsų identitetu, su mūsų tauta“, – šypsojosi batų kūrėja. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas