Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar kamuolys buvo apvalesnis: ką apie futbolą galvojo lietuviai prieš šimtmetį?

Šiandien Lietuvos futbolas atrodo gilioje duobėje – sirgaliai džiaugiasi ne pergalėmis, bet per kančias ištrauktomis lygiosiomis ar pralaimėjimais „ne tokiu jau ir dideliu skirtumu“, Nacionalinis stadionas „statomas“ jau dešimtmečius, Lietuvos futbolo federacija skęsta skandaluose, o futbolą seniausiai užgožė pasiekimai kitose sporto srityse. Tačiau ką lietuviai apie futbolą galvojo prieš kone šimtmetį, kai sportas dar tik buvo pradėtas žaisti šalyje?
Futbolas, Kaune 1924 m.
Futbolas, Kaune 1924 m. / Lietuvos švietimo istorijos muziejaus/nežinomo autoriaus nuotr.

Nėra tikslių žinių, kada lietuvis pirmą kartą koja pasiuntė kamuolį improvizuotų vartų link, tačiau tai įvyko dar prieš Lietuvai paskelbiant nepriklausomybę 1918-aisias metais. Futbolas žaistas jau 1905-ais Klaipėdoje, 1909 – Vilniuje, tačiau čia kamuolį spardė, pagrinde, kitataučiai. Na, o 1911-aisias karininko Vincento Petrausko (1883-1934) iniciatyva Kauno sporto draugijoje „Oriol“ („Aras“) buvo suburtos dvi futbolo komandos. Sporto draugiją rėmė pats Kauno gubernatorius, kuris tikėjosi, jog kauniškių aras „užkapos“ lenkišką Vilniaus draugiją „Sokol“ („Sakalas“), tačiau fortūna turėjo kitų planų – 1912-ųjų rugpjūtį įvykusiame mače vilniečiai nugalėjo kauniečius rezultatu 10:5.

Valstybinio Vilnaus Gaono žydų muziejaus/nežinomo autoriaus nuotr./Makabi futbolininkai 1930 m.
Valstybinio Vilnaus Gaono žydų muziejaus/nežinomo autoriaus nuotr./Makabi futbolininkai 1930 m.

Prasidėjęs Pirmasis pasaulinis karas pristabdė sporto raidą šalyje, šalies futbolo pionierius Vincentas Petrauskas dalyvavo sunkiuose mūšiuose, buvo paimtas į vokiečių nelaisvę, o karui pasibaigus kūrė nepriklausomos Lietuvos kariuomenę. Dalyvavo nepriklausomybės kovose prieš lenkus ir bolševikus. Na, o kol žvangėjo ginklai, iš carinės Rusijos išsivadavusioje šalyje futbolą kūrė kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai