Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Hikikomori“: japonai, kurie savo noru metų metams izoliuojasi nuo visuomenės

Daugelis skundžiasi karantinu. Savaitės, praleistos namuose, kai kuriems žmonėms tampa dideliu išbandymu. O štai Japonijoje yra daugiau nei milijonas asmenų, kurie savo noru visiškai atsisako socialinio gyvenimo ir niekada ar beveik niekada nebepalieka namų, o kartais ir kambario. Juos galime laikyti moderniųjų laikų atsiskyrėliais – „hikikomori“. Nors tokie atvejai fiksuojami ir keliose kitose Rytų Azijos valstybėse, tačiau tik Japonijoje savanoriškas atsiskyrimas nuo visuomenės tapo rimta socialine problema.
Japonas
Japonas / 123RF.com nuotr.

Kuo pasireiškia hikikomori?

Sąvoka „hikikomori“ tiesiogiai verčiant iš japonų kalbos skambėtų kaip „atsiraukęs vidun“, šis žodis yra ir daiktavardis ir būdvardis tuo pačiu metu. Šiuo žodžiu apibūdinami žmonės, dažniausiai vyrai (80% visų atvejų), kurie, paveikti įvairiausių priežasčių, renkasi nusisukti nuo visuomenės ir nepalaikyti beveik jokių socialinių ryšių ir nuo išorinio pasaulio atsiriboti savo buto sienomis.

Nors galima pamanyti, jog tokių individų pasitaiko vos vienas kitas, reali situacija kiek kitokia. Skaičiuojama, jog „tekančios saulės šalyje“ yra bent milijonas hikikomori – taigi apie vienas procentas visos Japonijos populiacijos pasirinko atsiskyrėlio gyvenimą. Ilgiausiai nuo išorinio gyvenimo atsiriboję žmonės taip gyvena jau apie dvidešimt metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas