Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vergų pirklio paminklo Bristolyje nugriovimas įaudrino diskusijas apie istorinę atmintį – aktualu ir Lietuvai

Prieš rasizmą protestuojantys aktyvistai sekmadienį Jungtinės Karalystės Bristolio mieste nuvertė ir į upę įmetė prekybininko vergais, mirčiai dešimtis tūkstančių žmonių pasmerkusio Edwardo Colstono paminklą. Vieni tokį poelgį smerkia, bet kiti dėl jo nepyksta – esą atėjo laikas britams pažvelgti į tamsiausius šalies istorijos puslapius.
E.Colstono skulptūra ridenama Bristolio gatve
E.Colstono statula ridenama Bristolio gatve / „Scanpix“ nuotr.

E.Colstonas mirė jau beveik prieš 300 metų, bet dabar tapo į Britaniją persimetusio JAV kilusio judėjimo „Black Lives Matter“ simboliu.

Po to, kai gegužės pabaigoje JAV Mineapolio miesto policijos rankose mirė afroamerikietis George'as Floydas, protestai iš Amerikos persimetė ir į kitas pasaulio šalis. Didelės demonstracijos praėjusį savaitgalį vyko Jungtinėje Karalystėje.

Viename protestų Bristolio mieste aktyvistai pyktį dėl, jų teigimu, sisteminio rasizmo ir negyjančių istorinių žaizdų išliejo ant E.Colstono paminklo. Jau daug metų prieštaringai vertinta ir įvairiomis peticijomis iš vietos tempta statula buvo nuridenta iki upės ir į ją įstumta.

Demonstracijoje dabar dalyvaujantys aktyvistai, taip pat kai kurie politikai, pasveikino tokį poelgį, bet dauguma nepatenkinti – kad ir kaip būtų, įvykdytas nusikaltimas, o statulos vieta – ne po vandeniu, o muziejuje, nes istorijos neištrinsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas