Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Gražulis: apie ekonomines Baltarusijos revoliucijos priežastis, arba Kodėl „World of Tanks“ tapo grėsme A.Lukašenkos režimui

Skurdžių nedemokratinių režimų piliečiai yra per daug užsiėmę išgyvenimu tam, kad reikalautų demokratinių permainų. Labai turtingų nedemokratinių režimų piliečiams valdžia paprastai randa ką pasiūlyti mainais į pastarųjų atsisakymą dalyvauti politiniame gyvenime.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ir tik tarpiniame gerovės lygmenyje, kuriame nedemokratinių šalių gyventojų pajamos jau yra pakankamos pragyvenimui, tačiau vis dar nepakankamos tam, kad hedonizmas persvertų politinio dalyvavimo ambicijas, egzistuoja ekonominės prielaidos nedemokratinio režimo pokyčiui.

Bent jau viešai nėra žinoma, kiek A.Lukašenka domėjosi politinių režimų transformacijos studijomis, tačiau pastarieji įvykiai Baltarusijoje rodo, kad jo daugiau nei ketvirtį amžiaus formuotas režimas pateko į šiuos, dar dešimtojo dešimtmečio pradžioje amerikiečių mokslininko L.Allison aprašytus spąstus diktatoriams.

Tiesa, pats tendencijos atradėjas jos taip nevadino – jai davė „gap of democratization“ pavadinimą, tiksliausias kurio lietuviškas atitikmuo būtų „finansinė erdvė demokratizacijai“. Autorius taip pat apsiribojo išvada, kad prieš nedemokratinius režimus nukreipti judėjimai valstybių viduje itin sustiprėja tada, kai jų gyventojų pajamos patenka į intervalą nuo 500 iki 5000 JAV doleriais į metus 1990 m. verte. Įvertinus infliaciją, šiandien tai būtų nuo 991 iki 9912 JAV dolerių asmeniui, įskaitant šeimos narius, į metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus