Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atkaklusis Prahos meras priešinasi Kinijos ekonominiam šantažui: ar Z.Hribas – pavyzdys visam regionui?

Zdenekas Hribas į Prahos mero kabinetą buvo atsikraustęs vos prieš du mėnesius, kai jam pirmą kartą teko suremti ragus su Kinija. Atšiaurių akistatų vėliau buvo ir daugiau, o dabar Z.Hribas laikomas visos Čekijos pastangų priešintis artimesniems santykiams su Pekinu, kurių norėtų šalies prezidentas Milošas Zemanas, simboliu. Tiesa, čekų apžvalgininkai 15min teigė, kad Kinijai apskritai nesiseka visame Vidurio ir Rytų Europos regione – skirtingai nei Vakaruose.
Prahos meras Zdenekas Hribas
Prahos meras Zdenekas Hribas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pasakoja „Financial Times“, pirmasis Z.Hribo susirėmimas su šiandieninės Kinijos ypatumais įvyko per diplomatų priėmimą Prahoje.

Prie miesto mero tąkart staiga priėjo Kinijos ambasadorius ir pareikalavo išvaryti iš renginio Taivano, kurį Kinija laiko savo dalimi, atstovą. Tačiau Z.Hribas, kuris, beje, yra Prahos politikoje dominuojančios Piratų partijos atstovas, nepakluso.

„Atsakiau jam neigiamai, nes mes neišvarome svečių, kuriuos patys pakvietėme. Jis dar ne sykį man pakartojo raginimą išmesti iš priėmimo taivanietį ir buvo užblokavęs kitų ambasadorių, kurie laukė pasisveikinimo su manimi, eilę“, – prisimena Prahos meras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prahos meras Zdenekas Hribas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prahos meras Zdenekas Hribas

Prahos rotušėje – Tibeto vėliava

Kinijos ambasadorius tada supykęs pats išvyko namo iš priėmimo. Tačiau įtampa Kinijos ir Čekijos santykiuose nuo to laiko tik didėja – jei tiksliau, konkrečiai Pekino ir Prahos savivaldybės santykiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito