Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispaniškasis gripas nebuvo pragaištingas ekonomikai. Kuo skiriasi ši pandemija?

1918 metų spalio mėnesį ispaniškasis gripas pasiekė Stanfordo universitetą. Studentai ir darbuotojai prisidengė veidus kaukėmis, buvo atšauktos futbolo varžybos, o studentai buvo paprašyti likti universiteto miestelyje ir laikytis karantino, bet paskaitos vyko ir toliau.
Ispaniškas gripas JAV 1918
Ispaniškas gripas JAV 1918 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be to, kad vykdė įprastus akademinius įsipareigojimus, studentai vaikinai mokėsi gintis nuo vokiečių kulkosvaidžių ir nuodingų dujų, naudotų Pirmajame pasauliniame kare. Dešimtadalis visų studentų susirgo, o maždaug tuzinas mirė – procentine prasme tai atitinka maždaug 45 000 ligos atvejų ir 3000 mirčių užfiksuotų netoliese esančiame San Fransiske. Tačiau universitetas pradėjo atsisakyti veido kaukių praėjus vos mėnesiui po pirminio protrūkio. Netrukus į universiteto miestelį grįžo futbolas, net ligai tebeplintant visą žiemą.

Tai ryškus kontrastas dabartinei koronaviruso pandemijai. Negaliu patekti į savo kabinetą Stanforde be specialaus dekano leidimo. Beveik visi bakalauro studentai paliko universitetą ir visi, kas gali, privalo dirbti nuotoliniu būdu. Universiteto ligoninė, neseniai atstatyta už 2 milijardų dolerių, turėjo penktadaliu sumažinti atlyginimus visiems savo 14 000 darbuotojų, nes nerimaujantys pacientai atideda procedūras. San Fransisko apskritis, dabar turinti beveik dvigubai daugiau gyventojų nei prieš šimtmetį, pranešė apie 2 400 infekcijų ir 40 mirčių – 99,2 procento mažesnis mirtingumas vienam gyventojui nei per 1918–1919 metų pandemiją. Bet praėjus dviem mėnesiams po to, kai Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas liepė gyventojams „likti saugioje vietoje“, net laipsniško grįžimo į normalų gyvenimą perspektyva atrodo miglota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas