Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija siekia dominuoti pasaulyje? Ji tai jau sėkmingai darė ir anksčiau

Pastaruoju metu Kinijai vis labiau konfrontuojant su Vakarais, ypač su JAV, dabar tinkamas laikas apžvelgti ilgą šių santykių istoriją. Vakaruose paprastai teigiama, kad Kinijos santykių su Vakarais istorija prasidėjo po pirmojo Opijaus karo. Taip sukuriamas įspūdis, kad Europa visada turėjo viršenybę.
Kinija
Kinija / Chuttersnap nuotr./ Unsplash nuotr.

Iš tikrųjų nuo pirmojo tiesioginio Rytų ir Vakarų kontakto – portugalų atvykimo į Kinijos pietus XVI a. pradžioje – šiuose santykiuose dominavo kinai.

1517 metais į garsų prekybinį Kinijos uostamiestį Guangdžou mediniais burlaiviais atplaukė keisti barbarai. Kalba, kuria jie kalbėjo, buvo nesuprantama ir paslaptinga, o jų kilmė miglota. Bet, kaip ir visi kiti jūrų klajūnai, jie norėjo prekiauti nuostabiuoju šilku ir kitomis Kinijos gėrybėmis. Kinai juos vadino folangji, bendriniu terminu, tuo metu vartotu kalbant apie bet kokius europiečius. Šie atklydėliai iš užjūrio buvo portugalai – pirmieji europiečiai, į Kiniją atvykę jūrų keliu.

Nuotykiams pasiryžę jūrininkai iš Portugalijos karalystės pasirodė Indijos vandenyne 1498 metais, kai Vasco da Gama apiplaukė Afrikos kyšulį ir rado jūrų kelią į pietvakarinę Indijos pakrantę. Tai buvo labai svarbi istorinė akimirka. Iki tol Vakarų Europa buvo pasaulinės ekonomikos pakraštyje, kurio aktyviausias veiksmas vyko daugiausia tarp Kinijos, Indijos ir islamo pasaulio. Portugalija buvo to pakraščio pakraštyje. Viskas netrukus pasikeis. Portugalų atvykimas į Aziją reiškė artėjantį „Vakarų“ – Europos, o vėliau ir Amerikos – iškilimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito