Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Koronavirusas – išbandymas pasaulio santvarkai. Ar sugebėsime veikti vieningai?

Per 2008–2009 metų finansų krizę akcijų rinka, pasaulinė prekyba ir ekonomikos augimas smuko daugiau nei Didžiosios depresijos laikotarpiu 1929–1933 metais. Tačiau vyriausybės, skirtingai nei 1930-aisiais, nustūmė šalin smulkesnius nesutarimus ir ėmėsi koordinuotos vidaus politikos, siekdamos išsaugoti pasaulio ekonomiką.
Xi Jinpingas ir Donaldas Trumpas G20 viršūnių susitikime
Xi Jinpingas ir Donaldas Trumpas G20 viršūnių susitikime / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po neramių metų ekonomika stabilizavosi ir pasaulio neištiko antroji Didžioji depresija. Svarbiausias šiuo atveju buvo atsakomosios reakcijos, o ne pradinio šoko mastas. Pasak Tufto universiteto tarptautinės politikos profesoriaus Danielio Dreznerio, sistema suveikė.

Koronavirusas, sukeliantis ligą, dabar vadinamą COVID-19, gali būti dar vienas šimtmetį paženklinsiantis įvykis. Jei pasitvirtins niūriausios su COVID-19 susijusios prognozės, pasaulis susidurs su viena baisiausių šių dienų taikos meto krizių.

Deja, ši krizė kyla esant niūriam politiniam klimatui, panašesniam į vyravusį praėjusio amžiaus ketvirtąjį dešimtmetį, kai daugelis vyriausybių vykdė nacionalistinę politiką, tokią kaip „Smoot-Hawley“ tarifas, o tarptautinis bendradarbiavimas buvo labai ribotas.

Pastarąjį dešimtmetį pasaulyje girdima vis daugiau autoritarinių, nacionalistinių, ksenofobinių, vienašališkų, antiinstitucinių ir diletantiškų kalbų. Dabartinė politinė ir geopolitinė padėtis visuotinę krizę tik paaštrino, o ne stabilizavo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas