Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kremliaus sąmokslas prieš demokratiją – kaip patobulėjo Rusijos taktika nuo 2016-ųjų

JAV besiruošiant 2020 metų prezidento rinkimams, yra pagrindo manyti, kad šį kartą šalis gali išvengti didžiulės kišimosi į rinkimus kampanijos, kokią Rusija vykdė 2016 metais.
Kremlius
Kremlius / 123RF.com nuotr.

Tada aplinkybės buvo palankios Maskvai. Interneto tyrimų agentūros (angl. Internet Research Agency, IRA), Sankt Peterburge įsikūrusio trolių fermos, kurią Kremlius įsteigė, kad ji skleistų dezinformaciją per JAV rinkimus, išlaidos per mėnesį siekė apie 1,25 milijono JAV dolerių. Tai buvo nedidelė kaina, sumokėta už puikiai pavykusį užsienio politikos manevrą: iš pažiūros prorusiško JAV prezidento Donaldą Trumpo triuškinančią pergalę prieš Hillary Clinton (kurios Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nuo seno nemėgsta) ir, svarbiausia, galimybę parodyti JAV demokratiją kaip nefunkcionalią. Nepasirengusios ir, atrodo, nieko nežinojusios apie planuojamą Rusijos operaciją, JAV buvo lyg žemai kabantis prisirpęs vaisius.

Kai Rusijos ekonomika aiškiai žengia ilgalaikio sąstingio keliu, dauguma rusų nori, kad jų vyriausybė sutelktų dėmesį į problemas namuose.

Praėjus ketveriems metams, viskas nebėra taip paprasta. Pandemija ir ją sukėlusi naftos kainų katastrofa smarkiai paveikė šalį, o V.Putino populiarumo reitingai ėmė smukti. Anksčiau Rusijos prezidentas naudojo užsienio politikos pergales, pavyzdžiui, 2014 metų invaziją į Krymą ir ilgus metus trukusią Rusijos intervenciją Sirijoje, kad palaikytų savo populiarumą. Neišsakyta šios strategijos potekstė – jog tam, kad Rusija vėl taptų svarbia žaidėja pasaulio arenoje, jos piliečiams verta pakentėti tam tikrus ekonominius nuostolius – buvo tapusi netvirta dar prieš pandemiją.

Dabar, kai Rusijos ekonomika aiškiai žengia ilgalaikio sąstingio keliu, dauguma rusų nori, kad jų vyriausybė sutelktų dėmesį į problemas namuose. Parduoti jiems dar vieną užsienio politikos avantiūrą – sudėtinga misija. Be šių vidaus rūpesčių, Kremliui šįkart dar reikės ir daug labiau pasistengti, kad būtų galima manipuliuoti JAV rinkėjais ir paslėpti savo pėdsakus. Augančios analitikų gretos dabar stebi Rusijos dezinformacijos operacijas visame pasaulyje. Socialinių tinklų kompanijos ėmė aktyviau naikinti netikras paskyras ir robotų tinklus, ir jos labiau linkusios rodyti pirštu į Maskvą ir kitas vyriausybes. Be to, įspūdingas JAV specialiojo patarėjo Roberto Muellerio tyrimas atskleidė Kremliaus operacinę taktiką ir įvardijo tiek IRA darbuotojus, tiek GRU, Rusijos karinės žvalgybos padalinio, kuris vykdė kibernetinius išpuolius prieš Demokratinį nacionalinį komitetą ir H.Clinton kampaniją, operatyvininkus.

Vis dėlto tikėtina, kad Rusija bandys dar kartą. Kodėl?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas