Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kvailiausios klaidos, kurios pakeitė pasaulį. Nr. 1: Kolumbas mirė nežinodamas, ką atrado

Tai, kaip mes žiūrime į savo klaidas, didele dalimi priklauso nuo to, kaip buvome auklėjami, kokie buvo žmonės, kurie mus supo nuo pat vaikystės, kaip mes į juos reagavome. Ar jie buvo mums pavyzdžiais, ar norėjome kuo greičiau bėgt tolyn ir visa savo esybe paneigt viską, ką jie darė, kuo tikėjo ir ko bijojo. Yra žmonių, kurie bijo išeiti iš kambario, yra kurie lekia betmeno sparnais nuo uolų.
Kristupas Kolumbas
Kristupas Kolumbas / 123RF.com nuotr.

Yra, kurie užstatinėja tėvų namus dėl savo idėjų, o yra, kuriems skirtingos spalvos kojinės užsimovimas ryte – didžiausia tragedija. Aišku, jei tai pastebi smalsūs ir rūpestingi biuro darbuotojai. Dauguma klaidų veikia vien mus, mūsų artimuosius, na gerai, jei jau esi koks svarbus politikierius, tai mažutės Lietuvos gyvenimą su mikro įtaka Europos ir pasaulio politiniam ir ekonominiam gyvenimui. Čia aš nekalbu tomis Rytų išminties kategorijomis, kad viskas pasauly susiję ir „drugelio sparnų plazdėjimas Japonijos kalnų papėdėje sukelia Astravo atominės elektrinės statybas Baltarusijoje“.

Daugeliui Kristupas Kolumbas yra didis atradėjas, savo drąsiais žygiais pakeitęs pasaulio žemėlapį ir atradęs šiuolaikinės Vakarų kultūros „pažadėtąją žemę“. Mūsų kartai tai buvo nepasiekiamo baugaus žavesio, džinsų ir gerų filmų su sexy merginomis, įspūdingomis mašinomis, švytinčiomis reklamomis, kurios atrodė kaip puikus architektūros priedas, nevaržomos laisvės bei ekonominės gerovės simbolis. Tik retas rimtai susimąsto, kad jo atradimai, atvėrę kelius į Indiją ir Ameriką, pradėjo baisiausią mūsų istorijoje vietinių genčių genocido pradžią, sunaikino daugybę ten gyvavusių kultūrų ir nugramzdino į nebūtį paslaptis, neabejotinai galėjusias praturtinti žmonijos suvokimą apie tai, kas esame, iš kur atsiradome ir kur dabar lekiame. Bet čia jau kita tema. O Ameriką Kristupas atrado per klaidą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Ryškus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Ryškus

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas