Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Statydami tvoras, mes keičiame pasaulį: pasekmės, apie kurias žino nedaugelis

Koks yra labiausiai pasaulyje paplitęs žmogaus sukurtos infrastruktūros elementas? Gali būti, kad tai – tvora. Naujausi skaičiavimai rodo, kad bendras visame pasaulyje nutiestų tvorų ir atitvarų ilgis 10 kartų viršija bendrą visų kelių ilgį.
Tvora
Tvora / 123RF.com nuotr.

Jei visas mūsų planetos tvoras sujungtume į vieną ilgą, tokia supertvora greičiausiai būtų kelis kartus ilgesnė negu atstumas nuo Žemės iki Saulės. Kiekviename žemyne, ir miestuose, ir kaimuose, nuo senovės iki naujųjų laikų, žmonės statė tvoras, bet mes beveik nieko nežinome apie platesnį jų poveikį aplinkai. Pasienio ruožų tvoros dažnai aptariamos naujienose, tačiau kitos tvoros yra tokios įprastos, kad pradingsta kraštovaizdyje ir tampa tik fonu, o ne pastebimais ir dėmesio vertais objektais.

Neseniai paskelbtame moksliniame tyrime mūsų komanda, tyrinėjusi tvoras įvairuose pasaulio regionuose, pabandė pakeisti šį požiūrį.

Mes pateikėme įvairių išvadų, gairių ir klausimų rinkinį, kuris galėtų tapti naujos disciplinos – tvorų ekologijos – pagrindu.

Mūsų darbas, kuriame nagrinėjome ir apibendrinome įvairiose pasaulio dalyse esančių ekosistemų tyrimus rodo, kad tvoros daro sudėtingą poveikį aplinkai. Kai kurios iš jų daro įtaką nedideliems procesams, pavyzdžiui, voratinklių formavimuisi. Kitos turi daug didesnio masto poveikį, pavyzdžiui, pagreitina Kenijos Maros ekosistemos žlugimą.

Mūsų išvados parodo, kaip smarkiai pasaulį pakeitė sparčiai augantis tvorų tinklas. Gamtosaugininkai ir mokslininkai jau išreiškė susirūpinimą dėl JAV ir Meksikos pasienio sienos, kurios didžioji dalis iš esmės yra tvora, poveikio gamtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius