Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žodžio evoliucija: kaip keitėsi rasizmo reikšmė žodyne ir istoriniame kontekste?

Birželio mėnesį, kai po George'o Floydo mirties nuo Mineapolio policijos pareigūno rankos šurmuliavo audringi „Black Lives Matter“ protestai, visuomenės dėmesį atkreipė žodyne pateiktas vieno termino apibrėžimas.
Žodynas
Žodynas / 123RF.com nuotr.

Tiek daug dėmesio sulaukė apibrėžimas, kurį „Merriam-Webster“ pateikė žodžiui „rasizmas“. Naujiena buvo ta, kad žodyno leidėjas, paragintas jaunos juodaodžių aktyvistės iš Misūrio Kennedy Mitchum, ketino persvarstyti šio termino paaiškinimą. K.Mitchum susisiekė su Merriam-Webster, nes buvo nepatenkinta tuo, ką rado, ieškodama rasizmo apibrėžimo internetiniame žodyne.

Pirmoji pateikta rasizmo reikšmė buvo „įsitikinimas, kad rasė yra pagrindinis žmogaus bruožus ir gebėjimus nulemiantis veiksnys ir kad rasiniai skirtumai lemia tam tikros rasės pranašumą“. Kaip mergina tuo metu sakė CNN: „Tai, kaip rasizmas pasireiškia realiame gyvenime, nėra tik išankstinis nusistatymas. Tai sisteminis rasizmas, su kuriuo susiduria daugelis Amerikos juodaodžių.“

Idėja, kad rasizmas gali būti sisteminis, o ne tik dėl asmeninių išankstinių nusistatymų, iš tiesų buvo perteiktas antrajame „Merriam-Webster“ pateiktame apibrėžime: „doktrina ar politinė programa, pagrįsta rasizmo prielaida ir skirta įgyvendinti jo principus“ arba „politinė ar socialinė sistema, pagrįsta rasizmu“. Nepaisant to, kaip paaiškino „Merriam-Webster“ redaktorius Peteris Sokolowskis, buvo galima „asimetrinės valdžios struktūros idėją“ išreikšti aiškiau, todėl įrašas buvo peržiūrėtas, kad ši prasmė būtų labiau pabrėžta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas