Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afriką stato nebe Vakarai, o kinai: priekaištų dėl korupcijos išerzintos šalys juos priima išskėstomis rankomis

„Ar tai, ką čia veikia Kinija, yra naujasis kolonializmas? Norėčiau taip nemanyti, bet iš tiesų taip manau“, – 15min pripažįsta Nigerijos Deltos valstijoje radijo stočiai „Mega891FM“ vadovaujanti Ejiro Umukoro. Kinija Afrikoje pastaraisiais metais tiesia kelius, stato tiltus, geležinkelius, uostus, gamyklas. Viskas puiku, argi ne? Vis dėlto tokios investicijos paskui save atsitempia ir nemažai problemų – tarkime, Nigerijoje vietos žmonės ir lieja nuoskaudas dėl kiniškų verslo metodų.
Kinas prekybininkas
Kinas prekybininkas / 15min nuotr.

Kaip įsitikinau, Lagosas, svarbiausias Nigerijos ir vienas svarbiausių didmiesčių visoje Afrikoje, iš tiesų milžiniškas. Čia susispietę 20 milijonų žmonių, kurie plūsta per visus kraštus.

Gatvės ir miesto greitkeliai nuolat užkišti neįtikėtinais kamščiais, o tarp automobilių zuja šimtai prekeivių, vairuotojams siūlančių ko tik širdis geidžia – vandens, kruopų, mėsos, knygų apie, pavyzdžiui, emocinį intelektą, rūbų, skrybėlių, batų.

Skurdo daug – tokio dydžio mieste vargo tiesiog negali nebūti. Bet šmėžuoja ir tviskantys dizainerių drabužiai ar prabangūs „Lexus“, „Maserati“ automobiliai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lagosas garsėja didžiulėmis eismo spūstimis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lagosas garsėja didžiulėmis eismo spūstimis

Lagosas – naftininkų miestas, o energetikos pramonė stimuliuoja beveik visą ekonominį šio didmiesčio ir visos Nigerijos gyvenimą. Savo ruožtu naftos pramonėje vis daugiau investicijų iš Kinijos.

Ir ne tik. Kinijos, kurios ekonomika greitai bus didžiausia pasaulyje, pinigai čia matomi ne tik naftos kompanijose – už juos tiesiami keliai, statomi uostai, viešbučiai. Kinų čia netrūksta ir tiesiog gatvėse – didmiesčiuose jie buriasi į vadinamuosius „kiniškus kaimus“ ir kuria bendruomenes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai