Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar Pasaulio bankas iš tiesų pasirašė susitarimą, visiškai panaikinantį ūkininkavimą?

Internautai pradėjo dalintis neįtikėtinais teiginiais, esą Pasaulio bankas, susimokęs su Pasaulio ekonomikos forumu (PEF), siekia visiškai panaikinti ūkininkavimą. Tokios įžvalgos grindžiamos vienu Pasaulio banko leidiniu, tačiau iš tiesų jame nieko panašaus nerašoma.
Kęstučio ir Justino Vėželių ūkis
Ūkis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Panaikins ūkininkavimą?

Vienos „Facebook“ grupės narys pasidalijo ekrano kopija, kurioje matyti leidinio, skirto ateities agrokultūros strategijoms aptarti, viršelis. Greta jis nurodė, neva Pasaulio bankas siekia panaikinti ūkininkavimą.

„Pasaulio bankas pasirašė susitarimą su Vakarų šalimis visiškai panaikinti ūkininkavimą.

Pasaulio bankas paskelbė pranešimą Vakarų šalims, kad jos turi visiškai atsisakyti žemės ūkio iki 2030 m.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Plane numatoma uždaryti ūkius visame pasaulyje ir pavesti juos kontroliuoti saujelei jaunų pasaulio lyderių iš PEF, kurie vėliau „radikaliai pakeis maisto auginimo būdą“.

Remiantis memorandumu, tradicinės žemės ūkio pramonės panaikinimas ir staigus maisto vartojimo sumažinimas padės išgelbėti planetą nuo „pasaulinio virimo“.

Pasaulio bankas siūlo toliau mažinti žemės ūkio gamybą, nes teigia, kad klimatas šyla žmonėms auginant daugiau maisto.

Visos šalys turi imtis veiksmų, kad išmetamų teršalų kiekis būtų nulinis, taikydamos visapusišką požiūrį į išmetamų teršalų mažinimą maisto sistemose, įskaitant trąšų ir energijos gamybą, augalininkystę ir gyvulininkystę, pakavimą ir paskirstymą vertės grandinėje nuo ūkio iki stalo“, – aiškino internautas.

Apie draudimą nerašoma

Nuotraukoje matoma ir cituotame įraše pateikta nuoroda į mokslinį leidinį pavadinimu „Gyvenimui tinkamos planetos receptas: nulinio išmetamų teršalų kiekio žemės ūkio ir maisto produktų sistemoje siekis“. Jis buvo publikuotas šių metų gegužės 6 d. ir yra dalis „Žemės ūkio ir maisto“ serijos, kuria siekiama paskatinti viešąsias diskusijas bei informuoti apie politiką, ataskaitos.

Vadovas „Recipe for a liveable planet: achieving net zero emissions in the agrifood system“
Vadovas „Recipe for a liveable planet: achieving net zero emissions in the agrifood system“

Aprašyme aptariama, kad kovojant su klimato kaita pasaulinė žemės ir maisto produktų sistema iš esmės buvo ignoruojama. Tačiau jos išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis yra toks didelis, kad vien dėl to pasaulis gali nepasiekti tikslo neleisti vidutinei temperatūrai pakilti daugiau kaip 1,5 laipsnio Celsijaus.

Kad šis tikslas būtų pasiektas, iki 2050 m. žemės ūkio ir maisto produktų sektoriuje išmetamų dujų kiekis turi būti sumažintas iki nulio.

Leidinys pateikia pirmą išsamią strategiją, kaip sumažinti žemės ūkio ir maisto produktų sistemos poveikį klimato kaitai. Jame išsamiai aprašomos įperkamos ir lengvai prieinamos priemonės, galinčios planetos šildymo emisijas sumažinti beveik trečdaliu, bet kartu užtikrinti pasaulinį aprūpinimą maistu. Šiame praktiniame vadove išdėstyti pasaulinio masto veiksmai ir konkretūs žingsniai, kurių visų pajamų lygių šalys gali imtis jau dabar.

Ant viršelio matomas Pasaulio banko grupės logotipas, greičiausiai dėl to „Facebook“ vartotojas ir pateikia tai kaip šios tarptautinės organizacijos idėją. Tačiau net iš aprašymo matyti, jog vadove nėra siūloma uždrausti ūkininkavimą apskritai. Jame siekiama atskleisti, kaip išmetamų dujų kiekį sumažinti iki nulio užtikrinant pasaulinį aprūpinimą maistu.

Atkeliavo iš melagienų svetainės

Panašu, jog ši žinia pirmiausia pasirodė tinklalapyje „The People‘s Voice“, kuris yra žinomas kaip melagienų skleidėjas. Čia publikuotame straipsnyje pavadinimu „Pasaulio bankas pasirašė sutartį su Vakarų valstybėmis dėl visiško ūkininkavimo panaikinimo“ minimas tas pats leidinys. Tačiau jis cituojamas klaidingai.

Straipsnyje taip pat teigiama, kad siekiama uždaryti pasaulio ūkius ir juos perduoti PEF pasaulio lyderiams, pavyzdžiui, filantropui, milijardieriui Billui Gatesui.

„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas
„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas

Portalas 15min parsisiuntė šį leidinį, kad išsiaiškintų, ar jame iš tiesų yra panašių teiginių. Pasinaudojus raktinių žodžių paieška pasirodė, kad B.Gatesas apskritai jame nėra minimas. Tuo tarpu PEF cituojamas tik kaip informacijos šaltinis. O apie ūkininkavimo uždraudimą jame nerašoma.

Atsakė organizacijos

Pasaulio bankas nereikalavo, kad šalys panaikintų ūkininkavimą, o PEF neketina perimti ūkių kontrolės, naujienų agentūrai „Reuters“ teigė organizacijų atstovai.

„Pasaulio bankas niekada neragino ir nieko neprašė „panaikinti“ ūkininkavimą“, – teigė organizacijos atstovas spaudai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio bankas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio bankas

PEF atstovas savo ruožtu šiuos teiginius pavadino „netikrais ir sąmoningai išgalvotais“. Ji pridūrė, kad PEF pasisako už maisto sistemų tobulinimą, tačiau neremia tokių kraštutinių priemonių, kaip ūkių uždarymas.

15min verdiktas: melas. Pasaulio bankas niekada neragino visiškai panaikinti ūkininkavimą. Ši melagiena, greičiausiai atkeliavusi iš nepatikimų svetainių, remiasi leidiniu, kuriame tokie siūlymai nėra aprašomi.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius