Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per karantiną Vilniuje naujų būstų kainos augo net 20 proc.: ekspertai atskleidžia kodėl

Antrąjį šių metų ketvirtį, kai įsismarkavus pandemijai gyventojai ir verslas nuščiuvę laukė, kas bus toliau, Vilniuje fiksuotas rekordinis naujų butų kainų augimas. Registrų centro duomenimis, naujos statybos būsto kainos sostinėje ūgtelėjo beveik 20 proc. Nekilnojamojo turto (NT) ekspertai paaiškina, kas lėmė tokį kainų šuolį.
Statybos Motiejukų gatvėje
Statybos Motiejukų gatvėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Registrų centro duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, naujų butų kainos Vilniuje paaugo net 19,3 proc. – iki 1889,8 eurų už kvadratinį metrą. Kituose didmiesčiuose stebėtas 6 proc. augimas.

NT paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis 15min paaiškino, kad Registrų centras kainų pokyčius skaičiuoja pagal visus įregistruotus sandorius, todėl vidutinės kainos priklauso ne tik nuo bendrų kainų tendencijų, bet ir nuo tuo metu įregistruotos būsto struktūros.

„Ober-Haus“ nuotr./Raimondas Reginis
„Ober-Haus“ nuotr./Raimondas Reginis

O šių metų antrąjį ketvirtį, NT eksperto teigimu, užfiksuotas itin didelis metinis naujos statybos butų pardavimo kainų pokytis Vilniuje, kadangi per metus ne tik augo jų kainos, bet ir galėjo pasikeisti jų savybės. Pavyzdžiui, įregistruota daugiau brangesnių, geresnių techninių parametrų ar daugiau butų jau su pilna apdaila.

„Rinkoje vis dažniau siūlomi ir įsigyjami butai su pilna apdaila, o tai padidina tiek galutinę, tiek vieno kvadratinio metro kainą. Dėl to oficialioje statistikoje ir matome tokį ženklų pokytį. Tačiau, jei lyginsime šių metų antrąjį ketvirtį su pirmu šių metų ketvirčiu, pamatysime, kad augimo beveik nėra – jis siekia tik 0,1 proc.“, – pabrėžia R.Reginis.

Duomenys atspindi praėjusius metus

Tiesa, tai nereiškia, kad per karantiną gyventojai puolė pirkti brangesnį būstą.

„Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims atkreipia dėmesį, kad naujo, dar tik statomo, būsto įsigijimo procedūra užtrunka ilgiau nei jau pastatyto (senesio). Dėl antrąjį ketvirtį įregistruotų naujo būsto sandorių galėjo būti susitarta ir prieš pusmetį, ir prieš metus.

„Į rinką atėjo didelis kiekis sandorių, dėl kurių susitarta 2019 metais“, – mano R.Reginis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas