Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šėtono, medicinos ar graikų dievo simbolis: ką iš tiesų simbolizuoja lazdą apsivijusi gyvatė?

Internautai ir toliau įrodinėja, neva Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra susijusi su blogiu. Šį kartą vienas jų pasidalijo nuotrauka, kuri tariamai atskleidžia, kad organizacijos ženklas susijęs su šėtonu. Tačiau šis simbolis iš tiesų turi visai kitą reikšmę.
PSO logotipas ir šėtonas/15min koliažas
PSO logotipas ir šėtonas/15min koliažas

Rado velnio simbolių

„Facebook“ vartotojas pasidalijo nuotrauka, kuri neva įrodo, kad PSO logotipas iš tiesų yra susijęs su šėtono ženklu.

„Pasaulio sveikatos organizacijos simboliai yra susiję su šėtono ženklu“, – tvirtino jis.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Nuotraukos kairėje matoma velnio skulptūra, o ant jos pilvo – dvi susivijusios gyvatės. Dešinėje matomas PSO logotipas ir penki kiti lengvai atpažįstami su medicina susiję simboliai. Vienas juos siejantis dalykas – gyvatės simbolika.

Tikrasis šėtono ženklas

Iš tiesų geriausiai žinomas šėtono ženklas yra ne gyvatė, o apversta pentagrama. Šis simbolis matomas ir vyro pasidalintoje nuotraukoje virš šėtono galvos.

Fotolia nuotr./Velnio korta
Fotolia nuotr./Velnio korta

Kaip nurodoma enciklopedijoje „Britannica“, apversta pentagrama yra Bafometo, vieno iš pagrindinių Šėtono bažnyčios simbolių, ženklas. Ši ateistų organizacija savo įvaizdžiais primena krikščionių vaizduojama velnią, tačiau iš tiesų negarbina jokio dievo ar būtybės.

Bafometo ženkle vaizduojamas ožys, kurio ragai yra apverstos žvaigždės smaigalyje. Tikėtina, kad tai susiję su XIX a. Europoje atgimusiomis okultizmo studijomis.

123RF.com nuotr./Velnias
123RF.com nuotr./Velnias

Buvo tikima, kad pentagrama, kurios vienas iš smaigalių nukreiptas į viršų, simbolizuoja pakilimą, Dievą ir dvasios viršenybę, o pentagrama, kurios smaigalys nukreiptas žemyn, simbolizuoja šėtoną, pragarą ir dvasios nuopuolį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kunigas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kunigas

Tačiau gyvatė Vakarų, ypač krikščionių, kultūroje iš tiesų laikoma blogio įsikūnijimu. Ir krikščioniškosios Biblijos pradžioje, ir pabaigoje ji minima kaip blogio ženklas. Puikiai žinomoje biblinėje istorijoje ji Edeno sode įkalbėjo Ievą suvalgyti uždraustą vaisių. Dėl to sakoma, kad gyvatė įliejo gimtąją nuodėmę į žmogaus prigimtį ir dažnai laikoma blogio simboliu.

PSO logotipo reikšmė

Organizacijos logotipe aiškiai matyti lazdą apsivijusi gyvatė, pasaulio žemėlapis ir juos įrėminančias alyvmedžio šakelės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)

Šią emblemą 1948 m. išrinko Pirmoji pasaulio sveikatos asamblėja. Logotipą sudaro Jungtinių Tautų (JT) simbolis ir virš jo matoma lazda su aplink ją apsisukusia gyvate. JT ženkle matomas pasaulio žemėlapis ir jį apsukusios alyvmedžio šakelės.

„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinės Tautos
„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinės Tautos

Lazdą apsivijusios gyvatės vaizdas nuo seno siejamas su medicinos ir gydytojo profesijos simboliu.

Šis simbolis gimė iš pasakojimo apie Askepijų, kurį senovės graikai garbino kaip gydymo dievą ir kurio kulte buvo naudojamos gyvatės. Pasak legendos, Askepijui gyvybes sekėsi gelbėti taip sėkmingai, kad požemių pasaulio dievas Hadas apskundė jį aukščiausiam dievui Dzeusui, kuris, bijodamas, kad gydytojas gali padaryti žmones nemirtingus, nužudė Askepijų žaibu.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Senoji vaistinė Palangoje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Senoji vaistinė Palangoje

Kitas panašus ir lengvai atpažįstamas ženklas, kuriame matomos dvi lazdą apsivijusios gyvatės, taip pat kilęs iš graikų mitologijos. Jis vadinamas kaducėjumi. Šis žodis, kilęs iš graikų kalbos, reiškia „heroldo lazdelę“, kurią nešiojosi senovės graikų dievas Hermis. Jis buvo dievų pasiuntinys, keliautojų ir pirklių, taip pat vagių, melagių ir lošėjų globėjas.

Hermio kaducėjas paprastai vaizduojamas kaip dvi gyvatės, apsivijusios lazdą, kurią dažnai vainikuoja sparnai. Pasak mitų, Hermis metė savo lazdą į dvi gyvates, siekdamas nutraukti jų kovą. Gyvatės nustojo kovoti ir apsivyniojo aplink lazdą. Ši lazda tapo taikaus ginčų sprendimo simboliu, o ilgainiui – ir prekybos ženklu.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Euro vaistinė“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Euro vaistinė“

Nors kaducėjus iš pradžių nebuvo medicinos simbolis, vėlyvaisiais viduramžiais ir Renesanso laikais jis pradėtas sieti su gydymo profesijomis, kaip alchemijos, o vėliau – farmacijos simbolis.

Šiais laikais abu šie ženklai yra gerai atpažįstami medicinos simboliai.

15min verdiktas: melas. PSO emblema yra susijusi su vienu geriausiai žinomų medicinos ženklų – lazdą apsivyniojusia gyvate. Šio simbolio, kaip ir dviejų lazdą apsivijusių gyvačių, ištakos siekia senovės graikų mitus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas