Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Eligijus Masiulis siunčia signalą socialdemokratams, kad liberalai galėtų pakeisti vieną iš dabartinių koalicijos partnerių

Opozicinis Liberalų sąjūdis svarstytų galimybę prisidėti prie centro kairės valdančiosios daugumos, jeigu jos neliktų, sako partijos pirmininkas parlamentaras Eligijus Masiulis.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Pirmiausia, tikrai nesvarstome varianto pakeisti Lenkų rinkimų akciją. Manome, kad vieninteliu atveju galėtume svarstyti savo dalyvavimą valdančiojoje daugumoje, jeigu valdančiosios daugumos neliktų. Kitaip tariant, jeigu jie nebeturėtų 71 balso Seime. Kitais atvejais nematome savo buvimo tokioje koalicijoje“, – sekmadienį balsuodamas prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimuose sakė E.Masiulis.

Vieninteliu atveju galėtume svarstyti savo dalyvavimą valdančiojoje daugumoje, jeigu valdančiosios daugumos neliktų, – sakė E.Masiulis.

Šiuo metu valdančiąją koaliciją sudaro Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Valdantieji Seime turi per 80 balsų. Liberalų sąjūdis parlamente turi dešimt atstovų.

Prognozuoja permainas Vyriausybėje

E.Masiulis prognozavo, kad po prezidento rinkimų šiokių tokių permainų turėtų būti Ministrų kabinete.

„Tai susiję su kai kurių Vyriausybės narių dalyvavimu Europos Parlamento rinkimuose, ir labai tikėtina, kad bent jau keli ministrai gali gauti EP mandatus. Akivaizdu, kad reikės juos keisti“, – tvirtino politikas.

„Ar politiškai keisis valdančioji dauguma? Į tą klausimą galbūt nereikėtų skubėti atsakyti, viskas priklausys nuo to, kas bus išrinktas prezidentu, ar Dalia Grybauskaitė reikliai pateiks tam tikras sąlygas dabartinei valdančiajai daugumai. Kalbu apie Darbo partijos tolesnį dalyvavimą valdančiojoje daugumoje, buvo kalbų dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos. Tam tikri pasikeitimai galimi“, – svarstė liberalų lyderis.

Jis vylėsi, kad Liberalų sąjūdžiui Europos Parlamente pavyks laimėti vieną arba dvi vietas.

„Aišku, būtų pralaimėjimas, jeigu iš viso negautume mandatų. Liberalų sąjūdis nuo pat įsikūrimo turi atstovų Europos Parlamente. Tikimės, kad ir šį kartą tą tradiciją pavyks išlaikyti. Jeigu būsime išrinkti, dirbsime Europos liberalų demokratų aljanse“, – kalbėjo E.Masiulis.

Jis prognozavo, kad rinkėjų aktyvumas vakarop padidės ir bus tik šiek tiek mažesnis nei per pirmąjį prezidento rinkimų turą.

V.Tomaševskis tikisi dviejų vietų EP

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis sako, kad jo partija rinkimuose tikisi iškovoti 2 vietas Europos Parlamente.

Jis sakė besitikintis, jog partija sulauks panašaus „ar net geresnio“ rezultato bei rinkėjų palaikymo, nei jis pats buvo sulaukęs pirmajame prezidento rinkimų ture.

„Tikimės Europos Parlamente iškovoti vieną arba dvi vietas“, - sakė jis.

Koalicija tvirta, turi labai didelę 88 parlamentarų daugumą, manau, kad jokių pakeitimų nebus, - sakė V.Tomaševskis.

Paklaustas, kaip vertina galimą valdančiosios koalicijos performavimo scenarijų po rinkimų, ministrų kaitą, jis sakė besitikintis, kad permainų neturėtų būti.

„Koalicija tvirta, turi labai didelę 88 parlamentarų daugumą, manau, kad jokių pakeitimų nebus“, - tvirtino V.Tomaševskis.

Tuo metu prezidento rinkimuose V.Tomaševskis tikino balsavęs „už permainas“.

A.Kubilius neverks, jei EP partija gaus tik dvi vietas

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Andrius Kubilius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Andrius Kubilius

Opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos vadovas Andrius Kubilius prognozuoja, kad konservatoriai naujoje kadencijoje turės mažiau mandatų Europos Parlamente.

„Kadangi sumažėjo tų mandatų skaičius pačiam Europos Parlamente, tai mes nesitikim gauti tų pačių 4 mandatų, kuriuos dabar turėjom. Trys būtų gerai, o du – irgi labai neverktumėme“, – sekmadienį balsuodamas prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimuose žurnalistams sakė A.Kubilius.

Trys būtų gerai, o du – irgi labai neverktumėme, – pripažino A.Kubilius.

Seimo opozicijos lyderis teigė, kad prezidento rinkimuose rezultatus nuspėti sudėtinga ir balsų skirtumas tarp kandidatų gali būti labai didelis arba priešingai – rezultatai gali beveik nesiskirti.

Pasak A.Kubiliaus, dėl karščio rinkėjų aktyvumas gali būti mažesnis.

„Aš žiūriu dabar į dangų ir dabar galvoju – aš pats vos atėjau iki rinkimų apylinkės tokiame karštyje, tai sunku pasakyti. Man atrodo, kad iš to, kaip žmonės aktyviai ėjo balsuoti išankstiniuose rinkimuose tas dvi dienas, atrodo, kad daug kas tokiu geru oru išvažiavo prie jūros ar ežerų, tad galbūt galime pamatyti dienos viduryje, kad aktyvumas yra mažesnis“, – sakė A.Kubilius.

R.Paksas norėtų trijų mandatų

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rolandas Paksas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rolandas Paksas

„Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas teigia, kad būtų patenkintas, jeigu „Tvarkos ir teisingumo“ partija Europos Parlamente užsitikrintų 3 vietas.

„Būčiau patenkintas, kad trys vietos būtų, būtų toks atspindėjimas to darbo ir tos situacijos, kokia yra Lietuvoje. Būčiau patenkintas“, – sekmadienį balsuodamas prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose žurnalistams sakė R.Paksas.

Mūsų partija turi savo kandidatą ir už mūsų partijos kandidatą buvo pasiruošę balsuoti bene 50 proc., – apie Prezidento rinkimus kalbėjo R.Paksas.

Paklaustas, ar nesigaili, kad partija rinkimuose neiškėlė savo kandidato, R.Paksas teigė, kad kandidatas buvo iškeltas ir už jį būtų balsavę pusė šalies piliečių.

„Mūsų partija iškėlė savo kandidatą (R.Paksą – BNS), mūsų partija turi savo kandidatą ir už mūsų partijos kandidatą buvo pasiruošę balsuoti bene 50 proc. Lietuvos Respublikos piliečių. Mes visą laiką turėjom, turim ir kelsim tą, ką laikysim, reikia kelti“, – sakė „tvarkiečių“ lyderis.

L.Graužinienė: į EP išvyks stipriausieji

Darbo partija Europos Parlamento rinkimuose tikisi dviejų mandatų, sako partijos vadovė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Mes tikimės dviejų vietų ir tikimės, kad į Europarlamentą pateks mūsų patys stipriausi ir geriausi kandidatai. Mes nuosekliai dirbome tuos mėnesius ir tikimės gerų rezultatų“, - BNS sakė L.Graužinienė, kuri sekmadienį vidurdienį balsavo rinkimų apylinkėje Ukmergėje.

Darbo partijos vadovė prognozavo, kad didelis rinkėjų aktyvumas EP rinkimuose „nėra geras ženklas dešiniesiems“.

„Aš manau, kad patį rezultatą bus sunkiau nuspėti, nes jei mažas aktyvumas, daugiau mažiau žinoma, kaip ateina (skirtingų partijų - red.) elektoratai. Manau, kad didelis aktyvumas nėra geras ženklas dešiniesiems. Todėl tikimės, kad Darbo partija turės galimybę turėti daugiau vietų Europos Parlamente“, - sakė L.Graužinienė.

Darbo partija šiuo metu turi vieną atstovę Europos Parlamente.

Sekmadienį Lietuvoje vyksta prezidento rinkimų antrasis turas ir Europos Parlamento rinkimai.

Dėl prezidento posto varžosi du daugiausiai balsų per pirmąjį turą surinkę kandidatai: antros kadencijos siekianti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ir socialdemokratas europarlamentaras Zigmantas Balčytis.

Europos Parlamento rinkimuose dėl 11 mandatų Lietuvai rungiasi dešimt kandidatų sąrašų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas