Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl dviem kandidatams į merus pirktų balsų ir dingusių biuletenių panaikinti rinkimų rezultatai Šilutėje

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šeštadienį nusprendė panaikinti rinkimų rezultatus Šilutės rajono savivaldybės tarybos ir mero rinkimuose. Iš pradžių buvo siūloma naikinti tik rinkėjų išankstiniame balsavime atiduotus balsus, tačiau komisija susivokė, kad to neleidžia įstatymas.
Vytautas Laurinaitis pakeitė vėliavą ir gavo mero postą
Vytautas Laurinaitis pakeitė vėliavą ir gavo mero postą / A.Alkaitės nuotr.

Už tai, kad rinkimų rezultatai Šilutėje būtų naikinami, balsavo 13 VRK narių, trys buvo prieš.

Dingo biuleteniai

VRK dėl rinkimų pažeidimų Šilutėje gavo devynis skundus. Juose teigiama, kad buvo organizacinių komisijos darbo pažeidimų ir prašoma naikinti rinkimų rezultatus dėl pradangintų hologramų, galimai viena ranka surašytų pirmumo balsų.

VRK ėmusis tyrimo, buvo perskaičiuoti Šilutės rinkėjų balsai ir nustatyta, kad trūksta 200 kvitų, beveik 500 hologramų, rasta kitų neatitikimų.

„Kilo įtarimų, kad galėjo būti pakeistas biuletenių turinys, nes hologramos ant kvito ir voko nesutapdavo. Taip pat buvo nerasta 600 vienmandatės biuletenių ir 650 daugiamandatės apygardos biuletenių. Pasitvirtino, kad dingo po apie 300 merų ir tarybų rinkimų biuletenių. Tokie nesutapimai verčia nerimauti“, – teigė VRK narys Rokas Stabingis.

Yra bėdų dėl balsų pirkimo

Šilutėje taip pat yra pradėti keli ikiteisminiai tyrimai dėl rinkėjų papirkimo. Įtariama, kad galėjo būti papirkti išankstiniame balsavime dalyvavę septyni rinkėjai, bet tyrimai iki šiol nėra baigti.

VRK narys Jonas Udris sakė esąs susipažinęs su ikiteisminių tyrimo duomenimis. Jis tvirtino, kad vienu atveju nustatyta, kaip pirmajame ture išankstinio balsavimo metu asmuo, kuris prisižino tai daręs, samdė autobusą ir vežė rinkėjus iš turgaus balsuoti už Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatą į merus Arvydą Jaką.

Kitas epizodas, pasak J.Udrio, parodo, kad penkių rinkėjų balsai buvo perkami po 5 eurus, kad  jie balsuotų už „tvarkiečių“ kandidatą į merus Vytautą Laurinaitį. 

wikipedia nuotr./Arvydas Jakas
wikipedia nuotr./Arvydas Jakas

V.Laurinaitis Šilutėje buvo laimėjęs mero rinkimus, o antras mero rinkimuose likęs  A.Jakas buvo iškovojęs tarybos nario mandatą.

Dabar jiems abiem ir visiems kitiems kandidatams į Šilutės rajono savivaldybės tarybos narius  ir merus teks rinkimuose dalyvauti iš naujo.

Jei VRK būtų nutarusi naikinti tik išankstinio balsavimo rezultatus, vieno mandato Šilutės rajono savivaldybės taryboje būtų netekę socialdemokratai.

Panaikino ne visur

Panaikinti rinkimų rezultatus taip pat buvo prašoma Šilalės, Širvintų, Švenčionių,  Varėnos, Kalvarijos, Visagino ir Kėdainių rajonų savivaldybėse.

VRK šeštadienį panaikino rinkimų rezultatus Širvintose.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Živilė Pinskuvienė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Živilė Pinskuvienė

Švenčionyse rinkimų rezultatų VRK nutarė nenaikinti, nes jų neįtikino „darbiečio“ Vytauto Vigelio argumentai esą rinkimų rezulatatus nulėmė laikraštyje „Žeimenos krantai“ paskutiniame numeryje iki rinkimų be jo atsakomosios nuomonės pateikta kompromituojanti informacija. VRK pripažino, kad pažeidimas buvo, tačiau neįvertino jo kaip esminio.

Visagine rinkimų rezultatus naikinti dėl neigiamos informacijos elektroniniuose laiškuose ir skrajutėse apie jų narius, bet ne kandidatus, prašė Lietuvos rusų sąjunga. „Čia neįmanoma buvo atlikti tyrimo, nes jokių įrodymų nebuvo pateikta“, – teigė VRK narė Svetlana Misevičienė. Komisija pritarė jos nuomonei ir rinkimų rezultatų Visagine nepanaikino.

Sauliaus Grinkevičiaus nuotr./Saulius Grinkevičius
Sauliaus Grinkevičiaus nuotr./Saulius Grinkevičius

Kėdainiuose merų rinkimus paskelbti negaliojančiais prašė Darbo partijos atstovas Arnas Neverauskas. Jis pateikė skundą, kad meru išrinktas Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatas Saulius Grinkevičius papirkinėjo rinkėjus teikdamas kultūros kolektyvams premijas. Tačiau VRK nustatė, kad kandidatų ar jų įmonių teikta parama nebuvo rinkėjų papirkimas, nes rėmimo renginiai vyko ne pirmą kartą, buvo nuolatiniai ir per juos nebuvo agituojama ir rinkimų rezultatų Kėdainiuose nenaikino.

Darbo partijos atstovas neatlyžo ir tvirtino, kad S.Grinkevičius savo gerumu tikrai papirko ne vieną rinkėją.

Atsakydamas jam VRK pirmininkas Z.Vaigauskas pasiteiravo, ar tokia logika remdamasis Darbo partijos atstovas gali užtikrinti, kad Kėdainių valdžios atstovai daugiau niekada nedalyvaus miesto šventėse ir nedalins ledų ir agurkų būsimiems rinkėjams.

Šilalėje rinkimų rezultatai taip pat nebuvo naikinami, nes perskaičiavus balsus abu kandidatai su rezultatais sutiko ir gauti skundai nepasitvirtino.

Varėnoje rinkimų rezultatai buvo patvirtinti, o Kalvarijoje dėl jo sūnaus už jį pirktų balsų eliminuotas vienas politikas – „tvarkietis“ Zigmas Grabauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas