Sultys iš pakelio ar šviežios?
Nieko tokio kartais atsigaivinti koncentruotomis sultimis, kurias greitosiomis pagriebiame iš prekybos centro lentynos, tačiau nederėtų pamiršti, kad naudingiausia šį gėrimą vartoti šviežią. Tiesa, pakuotėse parduodamos sultys žymiai pigesnės, tačiau jose išlikę mažiau organizmui vertingų elementų. O išgėrę stiklinę šviežių vaisių ar daržovių sulčių galite įsivaizduoti, kad ką tik skrandį pamaloninote trimis nunokusiais pomidorais arba tokiu pačiu kiekiu persikų. Beje, iš pastarųjų produktų – lygiai taip pat, kaip ir iš slyvų, abrikosų bei šaltalankių – spaudžiamas gėrimas yra ypač naudingas, kadangi jame yra minkštimo dalelių.
Verta žinoti, kad natūralias sultis idealiausia išgerti per 10 minučių nuo jų išspaudimo – kiekviena prabėgusi minutė „suvalgo“ po vieną gerąją šio gėrimo savybę. Ir dar šis tas – niekada nemaišykite sulčių su cukrumi ar krakmolu. Tokiu būdu skonio nepatobulinsite, o tik galutinai jį sugadinsite.
Kelios taisyklės
Greičiausiai ne vienas mūsų mėgstame gurkštelėti sulčių bevalgant, tačiau tokio įpročio vertėtų atsisakyti. Šio gėrimo taip pat nerekomenduojama gerti ir po valgio. Vaisių ir daržovių sultys į organizmą turi patekti likus ne mažiau kaip pusvalandžiui prieš pusryčius, pietus ar vakarienę. Priešingu atveju, žarnyne prasidės rūgimo procesas, dėl kurio gali nemaloniai išpūsti pilvą.
Jei iš vienos sodo gėrybės išspaustos sultys šiek tiek įkyrėjo, pamėginkite įvairių sulčių mišinius. Tiesa, neužmirškite, kad kaulavaisių (abrikosų, persikų, slyvų, vyšnių) sultys su kitomis draugauti nenusiteikusios, o štai sėklavaisiai (vynuogės, obuoliai, kriaušės) tokiam pasiūlymui yra visuomet atviri.
Sultys – tikras vitaminų, naudingų medžiagų ir energijos užtaisas. Ir vis dėlto jų, kaip ir daugelio kitų vertingų maisto produktų, vartojimui galioja sena gera taisyklė: „Kas per daug, tas nesveika“. Laikantis šios taisyklės, per dieną siūloma išgerti ne daugiau kaip tris stiklines šviežiai spaustų sulčių.