Daugėja slidinėjančių su vaikais

Paskutiniuosius kelerius metus nuosekliai daugėja slidinėjančių šeimų su vaikais. Šiandien tai sudaro pusę lankytojų. Tuo tarpu 20 proc. turistų yra draugų kompanijos, likę – pavieniai asmenys ir didesnės grupės. Tokios tendencijos pastebimos lietuvių pamėgtame Slovakijos Tatrų kalnų regione. 

Tatrai
Tatrai / „Nova Media“ nuotr.

„Pastaraisiais metais žiemos sezonu slidinėti atvyksta vis daugiau šeimų su mažais vaikais. Tai rodo ir išaugęs besimokančių vaikų skaičius slidinėjimo mokyklose. Nors treneriai vaikams rekomenduoja pradėti mokytis slidinėti nuo 5 – 6 metų, dažnai mokytis atvyksta ir jaunesni. Regione mokyklos pritaikytos ir patiems mažiausiems ar tik pradedantiems, nes mokomosiose trasose įrengti eskalatoriai, padedantys užkilti į pakalnę“, – teigia Lenka Matašovska, slidinėjimo regiono „Vysoke Tatry“ vykdančioji direktorė.

Žiemą Slovakijos Tatruose sulaukiama daugiau neslidinėjančių turistų ir dėl pagrindinio traukos objekto – aukščiausios kalno viršūnės „Lomnicky Štit“, siekiančios 2,6 km. Nuo jos matoma ne tik trečdalis Tatrų, bet ir kaimyninės Lenkija, Čekija, o saulėtą dieną – ir Vengrijos sostinė Budapeštas. Kalno viršūnėje taip pat įkurti ir aukščiausi Europoje apartamentai, kuriuos norint išsinuomoti, rezervuoti reikia 1 – 2 mėn. prieš kelionę.

Neslidinėjantiems Aukštųjų Tatrų regione įrengta ir ledo čiuožykla, pasivažinėjimo rogėmis trasos, vandens parkas su terminiais baseinais, čiuožyklomis ir kas vakarą vykstančiais lazerių pasirodymais. Svarbu ir tai, kad kiekvienas viešbutis turi sveikatingumo centrus, už kuriuos perkant kambarį papildomai mokėti nereikia.

Į Slovakiją turistai užklysta ir dėl tradicinių patiekalų, unikalumu nenusileidžiančių italų ar ispanų virtuvėms. Vienas iš kultūrinių paveldų – avies sūris, kuriam 2008 m. suteikta saugomos kilmės vietos nuoroda. Tai reiškia, kad maisto produktas yra pagamintas, apdorotas ir paruoštas Slovakijoje, naudojant pripažintas tradicines technologijas. Populiariausias šio sūrio patiekalas – „Bryndzove Halušky“ – bulvių tešlainis su bekonu ir minėtu ingridientu. Slovakijoje vasarą taip pat vyksta ir pasaulinis šio patiekalo gaminimo ir valgymo čempionatas, kurio metu renkami geriausio ir neįprasčiausio virėjo receptai bei dalyvis, greičiausiai suvalgysiąs patiekalą. Renginio metu taip pat groja folklorinė muzika, ragaujamas vietinis vynas.

Dėl atnaujintos regiono infrastruktūros – įrengti nauji šildomi keltuvai, nemokamos automobilių stovėjimo aikštelės, trasose pastatyti restoranai, į slidinėjimo kurortus veža nemokami autobusai – šį žiemos sezoną Aukštuosiuose Tatruose apsilankė 1 mln. turistų. Toks pat skaičius turistų prognozuojamas ir vasaros sezonu, kai lankytojai renkasi žygius ir kitas veiklas gamtoje.  

„Vysoke Tatry“ yra kalnų regionas, kurį sudaro trys slidinėjimo kurortai: „Tatranska Lomnica“, „Štrbske Pleso“ ir „Stary Smokovec“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis