Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Autokroso sezono epilogas Pavilkijo trasoje: ore tvyranti įtampa ir šeši „stogai“

Praėjusį sekmadienį Šakių rajone, Pavilkijo autokroso trasoje surengtas penktasis Lietuvos automobilių kroso čempionato ir pirmenybių etapas. Tai buvo finalinės sezono varžybos, kuriose dalyviai paskutinį sykį surėmė kėbulus dėl taškų. Kova čia buvo išties atkakli, tad susirinkę žiūrovai neturėjo kada nuobodžiauti.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 2 Šakiai Autokrosas

Finalinis sezono akordas Pavilkijo trasoje, skirtas Romualdui Barkauskui atminti, subūrė 54 dalyvius. Įdomu tai, kad čia lenktyniauti atvyko ir keletas latvių, kurie savo šalyje jau baigė sezoną. Varžybų organizatoriaus Andriaus Remėzos puikiai paruoštoje trasoje buvo galima išvysti ir Estijos vėliavą. Šiai šaliai atstovauti atvyko vienas bagių įskaitos lenktynininkas.

Visgi jau pirmieji važiavimai parodė, kad sportininkai čia atvyko nusiteikę ėjimams „Va Bank“. Per visą dieną trasoje įvyko net šeši virtimai. Du iš jų buvo išties smarkūs ir privertę sportininkus sudėti ginklus. Nemažai kontaktų teko nagrinėti ir komisarams. Taigi, paskutinis etapas pateisino savo statusą. Iki šio etapo daugelyje klasių taškų skirtumai kovoje dėl prizinių pozicijų buvo itin maži, todėl kiekviena pozicija galėjo lemti viso sezono baigtį.

Šįsyk trasoje žiūrovai neišvydo mažųjų „Mini Buggy“ klasės dalyvių. Kadangi galinčių važiuoti į šį etapą jaunųjų lenktynininkų buvo vos keli, komandos sutartinai nusprendė Pavilkijo trasoje nestartuoti.

„Junior 1000“ klasėje, kurioje varžomasi kėbuliniais automobiliais, susirinko keturi dalyviai. Toks skaičius buvo per mažas tam, kad susidarytų įskaita ir dalyviai galėtų kovoti dėl sezono taškų. Taigi, šios klasės sportininkai trasoje varžėsi tik dėl etapo taurių. Nugalėtoju čia tapo Ignas Petreikis, už savęs palikęs atitinkamai Matą Zavarskį, Skaistę Prašukaitę ir Ramintą Jankauskaitę.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka

„Super 1600“ klasėje dar prieš startą pakankamai ramus buvo Tomas Skrodenis, kuris per sezoną buvo laimėjęs tris etapus ir sykį finišavęs antras. Solidžią taškų persvarą prieš varžovus turėjusiam lenktynininkui paskutiniame etape jau nebereikėjo atakuoti, tačiau jis darbą padarė iki galo ir dienos pabaigoje į viršų kėlė etapo nugalėtojo taurę.

Antrąją vietą čia iškovojo Mantas Laskovas. Beje, jis dienos pradžioje, pirmame trasos posūkyje įsivėlė į incidentą su Robertu Steniuliu ir Eligijumi Abarčiu. Tačiau incidento metu technika nebuvo smarkiai apgadinta, todėl visi trys sportininkai galėjo tęsti pasirodymą. Trečiąją vietą čia iškovojo būtent Eligijus Abartis, lenktyniavęs „Lada“ automobiliu.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka

Itin dramatiška kova virė klasėje „Super 2000“. Taip nutiko todėl, kad iki šio etapo metinėje šios klasės rikiuotėje visą lyderių trejetuką skyrė vos keli taškai. Čia išties smarkų virtimą Pavilkijo trasos įkalnėje patyrė Martynas Pikčilingis. Nors jo automobilis po avarijos atrodė itin suniokotas, mechanikai per kelias dešimtis minučių spėjo sukurti mažą stebuklą ir išsiųsti lenktynininką į likusius važiavimus. Pragarišką dieną čia turėjo ir Edvinas Miknius. Nors likus vienam etapui jis buvo sezono lyderio vaidmenyje, „Honda Civic“ problemos galiausiai jį nubloškė į etapo rikiuotės galą ir metinėje įskaitoje nustūmė į antrąją vietą.

Lietuvos čempiono titulą po tokių rokiruočių užsitikrino Arnas Kanapeckas, kuris Pavilkijo trasoje finišavo trečias. Pirmąją ir antrąją vietas šiame etape pasidalijo du latviai – atitinkamai Ivo Gabrans ir Miks Gabrans. Jie čia tapo savotiškais taškų vagimis iš lietuvių. Latviai teigė, kad sėkmingai pabaigę sezoną savo šalyje jie nusprendė pasimatuoti savo jėgas kaimyninėje šalyje. Beje, Ivo Gabrans šiemet tapo Latvijos čempionu ir Pavilkijo trasoje parodė, jog tokį titulą jis turi pelnytai.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka

„Buggy 1600“ klasėje važiavimai buvo pakankamai ramūs, tačiau su kiekvienu iš jų įtampa vis augo. Galiausiai trasoje prasidėjo tarpusavio kontaktai bei incidentai, po kurių vieną ar kitą bagį tekdavo pargabenti į dalyvių parką jau nevažiuojantį.

Šiame etape pergalę iškovojo ir Lietuvos čempiono titulą užsitikrino Tautvydas Urba. Antrąją vietą išplėšė Andrius Lugauskas, o ant trečiosios vietos laiptelio žengė Saulius Žunda. Svečią iš Estijos Ivo Sults sustabdė gedimas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka

„SuperCars“ klasėje visą dieną dominavo šio sezono lyderis Vytautas Valukonis, tačiau į finalą jis išvažiavo turėdamas rimtą problemą. Dėl reduktoriaus gedimo jo „Mitsubishi Lancer EVO“ liko varomas tik viena ašimi. Finalo rikiuotėje Vytautas Valukonis stojo į pirmą eilę, tačiau už jo išsirikiavusius varžovus jis informavo, kad startuos lėtai. Pavyzdžių, kaip sudaužomi priekyje stovintys automobiliai iš karto po starto, toli ieškoti nereikia, tad toks Vytauto Valukonio poelgis buvo labai teisingas.

Finalinį mūšį čia laimėjo pirmą sykį Pavilkijo trasoje važiavęs ir anksčiau čia net žiūrovų gretose nebuvęs lenktynininkas Audrius Stanis. Jis finale sugebėjo už savęs išlaikyti gerokai labiau patyrusį Steponą Jančauskį bei trečioje vietoje finišavusį Joną Ramanauską. Be to, ši pergalė Audriui Staniui leido ir metinėje įskaitoje užsikabinti už trečiosios vietos laiptelio.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka

Komandinėje Lietuvos automobilių kroso čempionato įskaitoje triumfavo ASK „Žemsportas“ ekipa. Penkiais taškais jiems nusileido „Ekrosas“, o trečiosios vietos taurė įteikta „Mūša Kross AK“ komandai.

Lietuvos automobilių kroso pirmenybių klasės 1600 ir 2000 buvo sujungtos, kadangi 1600 įskaitoje susirinko vos keturi dalyviai. Jie dėl metinės įskaitos taškų taip pat kovoti negalėjo dėl per mažo paraiškų klasėje skaičiaus. Tačiau aštrių siužeto vingių netrūko ir čia. Kvapą gniaužiantį virtimą iškart po starto pirmame važiavime pademonstravo Gražvydas Kiela su „Honda Civic“. Nors sportininkas nenukentėjo, tačiau jo automobilis buvo gerokai sumaitotas ir pilotas lenktynių nebetęsė.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka

Šios jungtinės klasės važiavimuose įvyko dar keturi virtimai. Stogo stiprumą išmėgino Dainius Stapulionis, Marius Varnas, Danas Januševičius bei Edvinas Jevgrafovas. Tiesa, Mariui Varnui virtimas buvo tarsi šaltas dušas, po kurio pilotas klaidų nebedarė ir finale iškovojo antrąją vietą.

Varžybas laimėjo, o kartu ir sezono nugalėtojo titulą išplėšė Gytis Šatkauskas. Trečiosios vietos taurę iš Pavilkijo išsivežė Nerijus Baikauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas