Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dakaras 2020 m.: atlaikęs Saudo Arabijos šaltį ir išsigydęs žaizdas Arūnas Gelažninkas sutiktas Vilniaus oro uoste

Motociklininkas Arūnas Gelažninkas gali pelnytai džiaugtis. Du startai Dakare ir du pasiekti finišai. Pernai Peru jis buvo 24-as, šiemet Saudo Arabijoje – 30-tas. Tiesa, šis Dakaro ralis Arūnui pateikė daugiau išbandymų. Sekmadienį Arūnas parskrido iš Saudo Arabijos sostinės Rijado su savo komandos „Zigmas Dakar Team“ nariais – žmona Emilija Gelažninkiene ir kineziterapeutu Mindaugu Pociumi.
Arūnas Gelažninkas grįžo į Lietuvą.
Arūnas Gelažninkas grįžo į Lietuvą. / 15min nuotr.

Visa informacija iš Saudo Arabijos ir testai apie Dakaro dalyvius – 15min GAZAS „Facebook“ paskyroje ir specialiame 15min Dakaro ralio polapyje.

Rijade Arūnas su komanda užtruko norėdamas atgauti jėgas ir išsimiegoti – kad į Lietuvą grįžtų žvalus. Iš oro Vilniaus uosto Arūnas išvyko į Neveronis, kur gyvena.

Ar pažįstate Arūną Gelažninką: atsakykite į klausimus ir sužinosite apie jį dar daugiau.

Pasiektą rezultatą, 30-ąją vietą motociklų klasėje, pats Arūnas ir jo komandos „Zigmas Dakar Team“ nariai vertina teigiamai. Po to, kai Arūnas smarkiai susižeidė abi kojas jau trečiajame Dakaro ruože, buvo kilę rimtų abejonių dėl jo sveikatos. Tą dieną teko važiuoti tvyrant dulkėms, todėl Arūnas važiavo greta savo kolegos – kad nekeltų vienas kitam dulkių. Bet akmuo, atlėkęs iš po draugo rato, pataikė tiesiai į kelį. Vėliau, užsižiūrėjęs į kelio knygą, Arūnas griuvo iš susižeidė kitą koją.

Be to, kiek netikėtai, Saudo Arabijoje (išskyrus Džidos apylinkes), vyravo žvarbūs orai. Net šviečiant saulei, vėjas košė kiaurai. Viename iš greičio ruožų, iškart po to, kai jį pravažiavo Dakaro dalyviai, net pasnigo.

Ir vėlesniuose etapuose Lietuvos motociklininkas neišvengė traumų – penktąją dieną nuo motociklo skrido, kaip jis pats sako, rekordiškai toli, apie 40 metrų.

Tačiau, nepaisant smulkių klaidų ir didžiulio skausmo, kurį teko iškentėti, Arūnas nuolat balansavo tarp 28-48 vietų. Išskyrus labai nesėkmingą 10-ąjį greičio ruožą, kai paklydo. Ir 9-ąjį, kai sugedo 6-oji pavara (vėliau mechanikai keitė visą KTM variklį).

Mindaugas Pocius, Arūno kineziterapeutas, prognozavo, kad motociklininkas antroje Dakaro dalyje ims labiau saugotis, važiuos konservatyviau, bet išsaugos daugiau jėgų, nei varžovai. Nes papildomos traumos galėjo palaidoti sportininko šansus pasiekti podiumą. Lyg tyčia, daugybė atkarpų buvo tokios, kuriose reikėjo tieisog „atsukti rankeną“ ir lėkti kaip akis išdegus. O tai nebuvo palanku Arūnui, kuriam visą kūną gėlė nuo sumušimų.

Nesusiklostė aplinkybės

Vistik Arūnas antroje Dakaro dalyje važiavo stabiliai, o kopose, kur reikėjo techniško važiavimo, o ne aklo lėkimo, buvo pranašesnis už varžovus. Tačiau aplinkybės nebuvo palankios.

Antrojo maratono metu, minėto 10-ojo greičio ruožo metu, likus trims dienoms iki finišo, organizatoriai dėl smėlio audrų smarkiai sutrumpino etapą kopose. Būtent čia Arūnas galėjo pademonstruoti savo techniką ir atsigriebti už padarytas navigacijos klaidas.

Neoficialiais duomenimis, šis ruožas atšauktas būtent dėl to, kad labai daug motociklininkų atkrito arba patyrė traumas, susidūrę su kopomis. Net pradėjo trūkti sraigtasparnių jiems išgabenti į ligoninę.

A.Gelažninkas taip pat pasižymėjo Dakaro metu padėdamas kitiems motociklininkams. Vienam buvo sustojęs paskolinti benzino, kitam kvietė medikų sraigtasparnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas