Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dakaro pusiaukelės sulaukus: prisiminkime geriausius lietuvių pasiekimus dykumų lenktynėse

Daugelis Naujųjų metų laukė tikėdamiesi naujos pradžios. O štai lietuviai lenktynininkai, dalyvaujantys Dakare, sausio mėnesį parodo viską, kam ruošėsi visus metus. Laukiamiausias automanų renginys kasmet prie ekranų pritraukia dešimtis milijonų gerbėjų – jo nepraleidžia ir gausus būrys lietuvių.
Istorija: lietuviai 2019 m. Dakaro finiše
Istorija: lietuviai 2019 m. Dakaro finiše / iGo2Dakar FB nuotr.

Kasmet dykumų maratonas pritraukia ir vis daugiau Lietuvos lenktynininkų. 2021 metais jame startavo 7 ekipažai iš Lietuvos: 5 automobiliai, 1 motociklas ir 1 keturratis. Deja, Vaidotas Žala turėjo pasitraukti dėl gedimo. Tačiau, tikėtina, sugrįš po metų su dar didesne jėga.

Pirmą kartą Lietuvos lenktynininkas prie Dakaro starto linijos stojo dar 1995 metais. Tai buvo motociklininkas Romualdas Beresnevičius. Per tuos 25-erius metus nestigo nei džiaugsmo, nei nusivylimų. O šį kartą kviečiame pasižvalgyti ir dar kartą prisiminti geriausius lietuvių pasirodymus sunkiausiose planetos lenktynėse.

2018 m. Antano Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio 12 vieta

2018-aisiais, 40-ame Dakaro ralyje, A.Juknevičiaus ir D.Vaičiulio ekipažas sukeitė skaičius vietomis ir galutinėje rikiuotėje užėmė 12-ą vietą (2017 metais duetui pavyko iškovoti 21 vietą).

Craft Bearings nuotr./Darius Vaičiulis ir Antanas Juknevičius
Craft Bearings nuotr./Darius Vaičiulis ir Antanas Juknevičius

Dakaro pankai tuomet į startą išvažiavo patikinę, kad jie žino, ką daro. Pasiekę finišą tą patvirtino – antrus metus iš eilės komanda į Lietuvą sugrįžo pasiekusi aukščiausią Lietuvos kada nors iškovotą poziciją.

„Dar kartą įrodėme, kad mums, lietuviams, sunkumai yra pati geriausia aplinka atsiskleisti. Daugiau negu pusė mašinų nebaigė šito Dakaro, o mes pasiekėme savo tikslą. Visi lietuviai – aukščiau nei praėjusiais metais, manau, kad turime kuo didžiuotis“, – 2018 m. po finišo emocijų neslėpė A.Juknevičius.

2019 m. Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis, 11 vieta

Ilgai laukti nereikėjo, kol 2019 metais Benediktas Vanagas kartu su lenku šturmanu Sebastianu Rozwadowskiu sunkiausiose planetos lenktynėse užėmė 11 vietą. Tai buvo ne tik geriausias rezultatas tarp Lietuvos, bet ir Baltijos šalių lenktynininkų, dalyvavusių Dakare.

Benediktui Vanagui iki 10-os vietos bendroje įskaitoje trūko vos 5 sek., tačiau pilotas pasakojo, jog rezultatu yra patenkintas, o tas penkias sekundes paliks kitiems startams.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis
VIDEO: Džiaugsmingas lietuvių finišas Dakare – B.Vanagas pasiekė geriausią šalies rezultatą

2019 m. Arūnas Gelažninkas, 24 vieta

Tais pačiais metais į Lietuvą su nuostabiu pasiekimu ir rekordu sugrįžo ne tik B.Vanagas. Kol kas geriausias motociklininko pasirodymas Dakaro smėlynuose priklauso Arūnui Gelažninkui.

2019 metais Dakare debiutavęs sportininkas įrodė, jog viskas įmanoma – net ir dalyvaujant pirmą kartą galima iškovoti aukščiausią kada nors lietuvių pasiektą vietą Dakaro motociklų įskaitoje. Pradžioje apie 50-tuką rezultatų lentelėje kalbėjęs, bet patyliukais apie vietą tarp trisdešimties greičiausiųjų svajojęs motociklininkas iškovojo 24-ąją vietą.

Žilvino Pekarsko nuotr./Arūnas Gelažninkas
Žilvino Pekarsko nuotr./Arūnas Gelažninkas

„Aš pats rezultatu Dakare esu patenkintas. Prieš važiuodamas į Dakarą pamąstydavau, kokią vietą norėčiau užimti. Tai, manau, kaip pirmam kartui, ši vieta yra labai puiki. Buvo sunkios varžybos, iškrito daug gamyklinių komandų sportininkų. Aš pats su savo užduotimis susitvarkiau gerai, motociklas atlaikė.

Kaip reagavo artimieji? Šeima irgi rezultatu patenkinta. Aišku, tėtis varžybų metu visad sakydavo: gali paspausti labiau, ko čia taip neskubi“, – 15min studijoje sugrįžęs į Lietuvą emocijomis dalijosi A.Gelažninkas.

VIDEO: Savo įžvalgomis dalinasi Dakaro ralio atradimas Arūnas Gelažninkas

Tais pačiais metais Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas užėmė 12 vietą

Negalima nepaminėti ir vienos aukščiausių iškovotų vietų automobilių įskaitoje, kuri priklauso Vaidotui Žalai ir Sauliui Jurgelėnui.

„Kaip bus toliau, sunku pasakyti, aš jau kaip ir jaučiuosi suvedęs sąskaitas su Dakaru per tuos ketverius metus, ypač per paskutinius dvejus. Padarėme du didelius žingsnius į priekį ir jau tolesnis progresas reikalauja ženkliai rimtesnio pasiruošimo. Nes brautis į dešimtuką ir kovoti su daugkartiniais grandais jau nebebus paprasta. O kaip ten bus, laikas parodys, mes tikrai turim ir noro, ir nusiteikimo“, – sakė V.Žala.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Į Lietuvą sugrįžo Dakaro ralio dalyviai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Į Lietuvą sugrįžo Dakaro ralio dalyviai

V.Žala teigė, kad jau suvedė senas sąskaitas su Dakaru, tačiau sustoti nežada. Tą nuotaikingasis duetas įrodė po metų – 2020-ųjų Dakare.

2020 m. Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas, 1 vieta pirmame etape

Nors 2020-ųjų metų Dakare kovingasis duetas finišavo 26-oje vietoje, tačiau jų pasirodymas pateko į istoriją. Jie tapo pirmuoju Lietuvos ekipažu, laimėjusiu greičio ruožą. Tikriausiai kiekvienas, net nesidomintis automobilių sportu, sužinojo Vaidoto Žalos ir Sauliaus Jurgelėno pavardes.

Pirmajame greičio ruože šis duetas nustelbė tokias žvaigždes kaip Nasseras Al-Attiyah, Nani Roma, Stéphane'as Peterhanselis! Visi tautiečiai sulaikę kvapą stebėjo Mažyliu (taip gražiai vadinamas komandos MINI automobilis) važiuojančių lenktynininkų pasirodymą.

Simboliška, kad 319 numeriu pažymėtas ekipažas 319 km ilgio ruožą įveikė per 3 val. 19 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas