Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dakaro taisyklės (6): dviejų tipų kelio knygos

Šių metų naujovė – kelio knyga išduodama likus 10 minučių iki automobilių starto, o motociklininkai susipažinimui ir knygos pritvirtinimui turi 20 min. Be to, elitinio sąrašo pilotai gauna jau nebe popierinę kelio knygą, o planšetę su elektronine kelio knyga ir pultelį tos planšetės valdymui.
Sauliaus Jurgelėno nuspalvinta senoji kelio knyga
Sauliaus Jurgelėno sužymėta kelio knyga / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Na, jei būti visai tiksliems, popierines knygas gauna ir elitiniai pilotai, bet gali jomis pasinaudoti tik tuo atveju, jei užstrigtų planšetė.

Nuo 2022 m. tokias planšetes vietoje popierinės kelio knygos gaus visi pilotai. O kol kas egzistuoja du kelio knygų tipai: senasis (popierinis) ir naujasis (elektroninis).

Jau po testinio greičio ruožo kilo klausimų

Į „elito“ sąrašą įtraukti, taigi elektronines kelio knygas gavo „Inbank Toyota Gazoo Racing Baltics“ ekipažas Benediktas Vanagas ir Filipe Palmeiro bei KREDA komanda – Antanas Juknevičius su Dariumi Vaičiuliu. Kiti lietuviai šiame Dakare naudosis popierinėmis kelio knygomis.

Antanas po testinio greičio ruožo, kai pirmą kartą išbandė elektroninę kelio knygą, šiuo įrenginiu pernelyg nesidžiaugė. „Kelias kratosi, o planšetė pritvirtinta stacionariai. Taigi turime reikalų, akys nežino, kur žiūrėti, nes šturmanai buvo pratę kitaip. Be to, reikia dar ir pulteliu naudotis. Todėl akys nežino, kur žiūrėti. Naudojantis tradicine popierine kelio knyga, ji laikoma rankose, taigi juda kartu su žmogaus kūnu“, – aiškino vestibiuliarinio aparato subtilumus KREDA lenktynininkai.

VIDEO: Antanas Juknevičius: jei 2021 metais viskas pasiseks, jau norėčiau naujo automobilio

15min žurnalistas matė, kad, pvz., Nani Roma šturmanas naujajame bolide ant planšetės (kelio knygos) uždėjo dvi gumytes, kad akis pagautų reikiamą eilutę.

Andriaus Lauciaus/iGo2Dakar nuotr./Nani Roma automobilis, elektroninė kelio knyga
Andriaus Lauciaus/iGo2Dakar nuotr./Nani Roma automobilis, elektroninė kelio knyga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas